Dacos gyermeki énünk rombolása

Talán senkit nem tudnak úgy idegesíteni a szülők, mint a saját gyerekeiket. Sokan a saját szüleiket még akkor is nehezen viselik, amikor pedig már bőven a harmincas, negyvenes éveiket tapossák. Mindannyiunknak ismerős tapasztalat, hogy hiába vagyunk már felnőttek, állunk a saját lábunkon, hiába bírunk önálló egzisztenciával, terelgetjük saját gyerekeinket és igazgatjuk saját vállalkozásunkat, ha hazamegyünk, otthon megint csak szüleink gyerekeivé avanzsálunk.

drawing-realistic-paintings-without-arms-mariusz-kedzierski-9.jpg

(Mariusz Kedziersk)

Nem csupán annyiban válunk gyerekké, hogy úgy mondják nekünk, hogy vegyünk sapkát, ha hideg van, vagy eszünk-e rendesen, vagy beleszólnak a dolgainkban, mint amikor 9 vagy 15 évesek voltunk. Hanem úgy is – és ez az ijesztőbb – hogy újra gyereknek is érezzük magunkat. Megjelennik bennünk ugyanaz az idegesség, türelmetlenség, düh, amit egy mondat fémjelez leginkább: „hagyjál már!” Ennek ki-ki így, vagy úgy, de hangot is ad. Például úgy, hogy „anya, már felnőtt vagyok”, „anya, tudok vigyázni magamra”. Tehát megjelenik az elsődleges érzés, a gyermeki énállapotunkból hozott dacreakció, mellé társul azonban a reflexió is: hisz én már felnőtt vagyok, tudom kezelni. Eluralhat minket ugyanakkor az önostorozás is: „nem igaz, hogy nem tudom higgadtan kezelni”.

Fontos belátás az, hogy nem a szüleinkkel érdemes összeveszni ilyen helyzetekben, persze fontos kiküzdeni felnőtt jogainkat. Hanem érdemes a magunkban lévő dacos, lázadó vagy sértett gyermeket valahogy feloldani odabent, hogy felnőttként tudjunk ne csak megszólalni, de a gyermeki énérzés se szippantson magába. Ez olyan belső munka, amihez már nincs igazán köze a szüleinknek. Nem velük van dolgunk, hanem magunkkal.

Ezzel sokat nyerünk. Először is a szüleinkkel való kapcsolat harmonikusabb lesz, másodszor tanító jellegű tapasztalat saját kontrollunk erejéről, harmadszor pedig felnőtt énünk erősödni fog általa. Sokakban ugyanakkor nagyon hangos, lázadó vagy sértett a belső gyermek. Ekkor komoly önismereti munkára lehet szükség, hogy utánajárjunk, hogy minek is szólnak az intenzív érzések.