Miért ne hanyagoljuk a barátainkat a párkapcsolatunk mellett?

A külső kapcsolatok jelentős megtartó erővel bírnak egy párkapcsolatra nézve. A kapcsolat működését sok mindenben támogatja, ha vannak barátaink. Nem tudhat mindent egy párkapcsolat sem: előfordul, hogy az intellektuális érdeklődés, a humor, vagy valami más hiányzik belőle, amiket így csak a barátainkkal tudunk igazán megélni. Akármennyire szeretjük a párunkat, a világ végére is elmennénk vele, de ha csak egymásnak vagyunk, akkor eljöhet az a pillanat, amikor már annyira ismerjük egymást, hogy semmi újat nem tudunk felmutatni egymásnak. Életünk beszűkül, gondolkodásunk és nézőpontunk egyoldalúvá válhat, megunhatjuk egymást, ezért nagyon fontos, hogy külső visszajelzéseket kapjunk. Ráadásul privát identitásunkat is csak akkor tudjuk megélni, ha nincs ott a párunk, hiszen ha ott van, máris másképp beszélgetünk, másra figyelünk, és egyfajta „mi” tudatban veszünk részt mások társaságában.

35.jpg

Mi mindent kapunk, ha tartjuk a kapcsolatot a barátainkkal?

Tükrözés és nézőpontváltás

Mivel a barátunk egy másik ember, másik életet él, másképp gondolkodik, ezért adhat olyan szempontokat a gondolkodásunknak, ami nekünk eszünkbe sem jutott volna, mert túlságosan bezárultunk önmagunk igazába. A barátok biztosítják azt a nézőpontváltást, ami kimozdít a megszokottból. Minden másik ember valahogy másképp tükröz vissza minket, és egy picit mindenkivel másképpen is viselkedünk: ez mutatja sokoldalúságunkat. Emiatt minden baráttal való találkozás felfrissíti a lényünket, új minőségekkel egészíti ki identitásunkat.

Valami más

Barátokon keresztül új gondolatokhoz, új élményekhez juthatunk, melyeket ők osztanak meg velünk. Magát a kapcsolatot is felfrissíti, ha kitekintünk és új információkkal és inspirációkkal gazdagodva térünk vissza hozzá, és lesz miről beszélgetni újra.

Lelkizés

Egy barátnak egész más dolgokat mondunk/mondhatunk el, mint a párunknak, és egészen másképpen. Akár a kapcsolatban megélt negatív érzéseinket is megoszthatjuk, anélkül, hogy rombolnánk vele a kapcsolatunkat. A barátok egyfajta szelepként is működnek a párkapcsolatunkon, sokszor csak velük tudjuk ventillálni - kiélni feszítő/szorongató/haragos érzéseinket. Ha nem lennének, akkor lehet, hogy „felrobbanna”.

Szeretet, beágyazottság élménye

Megnyugtató érzés, hogy vannak barátaink, rendelkezünk egy emberi hálózattal, melyben szeretetre, figyelemre lelünk. Barátainkkal megéljük a világban való otthonosság-élményt és azt, hogy önmagunk lehetünk. Sokan a párkapcsolataikban is jobban vagy kevésbé szerepeket játszanak: a szexi nő, a rendes férj, az odaadó háziasszony… Barátaink társaságában viszont ledobhatjuk ezeket az identitásrétegeket és lehetünk kicsit “csak úgy”.

Közös barátok

Nemcsak az a fontos, hogy külön-külön rendelkezzünk baráti kapcsolatokkal, hanem hogy legyenek közös barátaink. Összetartó erővé válik „együtt szeretni másokat”, vagy akár hosszasan elemezgetni a közös barátainkat. Társaságban visszatükröződik, hogy párként hogyan viselkedünk, milyen látszatot keltünk, milyen a viszonyunk. Emellett a közös programok segítenek meglátni a másikban azokat a vonásokat, amit kettesben nem látunk: frissebb, újabb arcát mutatja párunk, mint otthon a kanapén punnyadva. Ezek az „új” benyomások persze okot adhatnak ellenérzésekre, de büszkeségre és megbecsültségre is, és újraéleszthetik bennünk a szerelmi érzéseket.