A szakítás 4 előjele

És a gyógyír...

Korunk egyik legnagyobb házasságkutatója Gottman "szeretet laborjában” több ezer házaspár kommunikációját figyelte meg, és próbálta megfejteni, hogy mi a boldog házasság, illetve a válás titka. Négy olyan vitakezelési tényezőt talált, mely 91%-os találati aránnyal bejósolja a kapcsolatokban a szakítást, és az „apokalipszis négy lovasának” nevezte el őket:

  • jellemkritika: a másik egyéniségének támadása, kritizálása,

  • defenzíva: védekezés, mely sokszor támadás formájában mutatkozik meg, és egyben a felelősség hárítása,

  • megvetés: sértő, lekezelő, bántalmazó attitűd a másik irányában. A megvetés jele tetten érhető az úgynevezett a „megvetés-gödörben” ami a száj felhúzásakor, a száj egyik sarkánál keletkezik,

  • obstrukció: elzárkózás a másiktól és a probléma megbeszélésétől. Láthatatlan falak mögé zárkózás, hallgatás, passzív-agresszív kommunikáció (= sértődés, szarkazmus, "Mi a baj? - Semmi!" típusú párbeszédek) „mosolyszünet”, a szemkontaktus kerülése, közös tevékenységek kerülése.

Ha egy kapcsolatban időben felismerjük ezeket a jelzéseket, akkor képesek lehetünk a változtatásra. A pszichológusnál zajló munka sokszor éppen ezen romboló erők rögzült mintázatainak feloldásában tud segíteni.

És mit ajánlunk helyette? A boldog párok javítási kísérleteket használnak, azaz megpróbálják a konfliktusokat feloldani, akár humorral vagy a saját hibájuk belátásával. A jól működő párokat általában a megegyezés klímája veszi körül, és egy-egy negatív reakcióra azután minimum öt pozitív reakció jut. Az ülések során többek között abban segítünk a pároknak, hogy közös célokat fogalmazzanak meg, belássák hibáikat és meg tudjanak bocsátani. Megtanítjuk őket kifejezni a másik elismerését, ami sokaknak igen nehezen megy. Sokszor modellezzük is a konfliktushelyzeteket, hogy jobb kommunikációs stratégiákat keressünk, amelyek segítségével meg lehet törni a veszekedések, viták ismétlődő mintázatát.