TÁRSAM

Két párkapcsolati tanácsadó blogja

2017\12\22 cs.v. komment

Ünnepnapok párban – az újratanult intimitás

A mindennapi monotónia, megszokott heti menetrend után ki ne várná az ünnepeket, a szabadságot, kicsit megpihenni, együtt lenni? Csakhogy az ünnepekkel járó hirtelen ránk szakadt közös szabadidő tartogat meglepetéseket, nehézségeket is.

tired-couple.jpg

A túlterheltségben és a hajtásban nem könnyű az ünneplésre, ajándékozásra készülni, ezért maga az ünnepnap is sokszor teljesítményfeladattá válik, feszültség lesz az örömteli készülődés helyett. Ahhoz, hogy tudjuk, minek örül a másik, odafigyelésre és közös időre lenne szükség, hiszen ez termékenyíti meg a másikról való gondolkodást és az ötletelést, de éppen ez hiányzik.

A párok az ünnepekkor végre teljes napokat töltenek együtt, alkalom nyílhat az intimitásra, ez nem megy azonban mindig könnyen. Eleinte szokatlan lehet, hogy a nap minden órájában együtt vannak: közösen hoznak döntést, szerveznek programot, közösen főznek, vagy legyen szó bármi másról, amit egyébként külön szoktak csinálni. Az idő strukturálása is közös feladattá válik, már nem tagolja a munkahelyi időbeosztás, csak rajtuk múlik, mi illeszthető be és mi nem. Ezekben is újra össze kell csiszolódni, és nem biztos, hogy elsőre működik, lehet, hogy sok veszekedés kíséri.

Lehetséges, hogy elszoktak attól, hogyan figyeljenek magukra vagy a másikra, ilyenkor ezt újra kell tanulni. A szervezés-tervezés feladatai mellett nagyon fontos, hogy befelé figyeléssel tudjanak találkozni önmagukkal, azaz saját valódi érzéseikkel és szükségleteikkel, majd a másikkal is, akivel mindez megoszthatóvá válik. Ehhez időre van szükség. A pároknak tehát önmagukat és magát a kapcsolatot is újra fel kell tölteni: szeretgetni, ápolni, gondozni. Akár napok is eltelhetnek, amíg kialakul a jóleső közelség és meghittség érzése, az ehhez vezető út pedig nem mindig konfliktusmentes. Az intimitás feltétele ugyanis, hogy meg lehessen osztani az érzéseket és gondolatokat, amelyek sokszor a hetek alatt felgyűlt sérelmek és feszültségek feltárásával jár együtt. Amíg ezek nincsenek kimondva, nehezen jutunk közel egymáshoz. 

Előfordul, hogy a közös szabadság idején eleinte csak pihenni, aludni vágyik valaki. Stresszes hetek, hónapok, stresszes év után ezt is fogadjuk el a másiktól! Ám a konkrét pihenés és semmittevés nem mindig a legjobb módja a kapcsolati feltöltődésnek, sokszor jobb közös élményeket beszerezni. Kérdés, hogy mivel tudnak a párok közösen töltekezni: lehet, hogy az egyikük sci-fit szeret nézni, a másikuk komolyzenei koncertre vágyik. Érdemes keresni valami közös töltekezési formát, ami összekapcsol, ugyanakkor nem kell egyik félnek sem kompromisszumot kötnie hozzá, mert ugyanolyan jól esik mindkettőjüknek.

Az első munkaszüneti naptól a meghittségig tehát lehet, hogy hosszú út vezet. Van, akinek könnyű a váltás, van akinek nehezebben megy. Elvárásaink tovább élezhetik a helyzetet: ha azonnal egy kedves és odaadó párt várunk és csodás órákat képzelünk el együtt, csalódhatunk. Legyünk türelmesek és elfogadók a párunkkal, amíg újra „megérkezik” a kapcsolatba!

2017\09\30 pjn komment

Szerető jól működő házasság mellett?

Sokan úgy tartják, hogy a szerető felbukkanása mindig tünet: tünete annak, hogy valami hiányzik a kapcsolatból, vagy rejtett negatív érzéseink vannak a másikkal szemben, vagy nem fordítunk elég energiát arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt, a sok munka, a gyerekekkel való foglalatoskodás elsodor egymástól. Sokszor így is van, de korántsem minden esetben. 

Téves elvárások a házasságunktól

Az elmúlt száz évben sokat változott a házasság intézménye: már nem szüzen lépünk oltár elé, hogy a házassággal együtt a szexualitás birodalmát is felfedezzük. Számos kapcsolat, szakítás, szexuális tapasztalat után döntünk úgy, hogy többet nem fogunk másra nézni, mert „megtaláltuk az igazit”. Most már nem kell tovább keresni. A mások iránti szexuális vágynak csodálatosképpen egy pillanat alatt fel kellene szívódnia. De valóban fel tud szívódni? Ráadásul egy életre?

Soha annyi elvárásunk nem volt a házassággal kapcsolatban, mint ma. Férjünk, feleségünk egyszerre biztosítsa a biztonságot, stabilitást, kiszámíthatóságot, de közben legyen izgalmas, meg tudjon lepni újra és újra! A szeretet maradjon feltétel nélküli, a szex izgalmas, a párom legyen a legjobb barátom, viseljen el tőlem mindent és soha ne unjon meg!

A szerető mint tünet teória azt feltételezi, hogy létezik ilyen tökéletes házasság, elvárhatom, hogy elvárásaimat kielégítse egyetlen kapcsolat.

Saját másságunkkal való találkozás

Sokan, amikor megcsalják párjukat, nem tőle fordulnak el, hanem attól, akivé váltak. Nem is szeretőt keresnek, hanem önmaguk egy új, vagy régen elfelejtett verzióját: akire vágynak, aki szexinek érzi magát. A szeretővel való kapcsolatban a „másság iránti” szomjban nem a szerető mássága az elsődleges, hanem a sajátom: saját magam élem meg valaki másnak.

20375787_10154619997141338_8256656952678388410_n.jpg

Amikor társat választunk, vele együtt egy (élet)történtet is választunk. De mindig ott fog bennünk motoszkálni, hogy milyen más életeket élhetnénk még. A  szeretővel életre hívott párhuzamos univerzumban egy soha nem élt élet, egy soha nem ismert identitás utáni nosztalgia fejeződik ki. Márpedig ez a nosztalgia mindannyiukban ott motoszkál: hogy talán az életünk elhibázott, hogy az autentikus élet valahol máshol vár, valaki mással tökéletesen boldog lehetnék. Ez a vágy visszhangzik az afférok utópikus, soha be nem teljesülő fikciójában.

Az afférok alternatív valósága a szükségszerűen prózai életbe fantáziát, fantasztikumot, szürrealitást visz: „tényleg éppen egy kocsi hátsó ülésén szexelek ezzel a pasival?” Az érzés, hogy „képes vagyok erre” kettős jelentést vesz magára: hogyan vagyok képes ilyesmire? illetve igen, képes vagyok rá, meg merem tenni!  

Energia hazavitele

Ki vagyok én? Nem ismerek magamra!” – Talán éppen ezt az érzést keresik az emberek, miközben a szeretőjükkel vannak. Ezért szokta a harmadik szereplő megjelenése paradox módon a házasságot is felvillanyozni, újra megtölteni élettel. Illetve ez lehet a potenciálja, ha haza tudjuk vinni az (újra) megtalált energiát, a szerető által katalizált játékosságunk, őrültségünk legalább kis töredékét.

Sokaknak, akik szeretői viszonyt kezdenek, eszük ágában sincs elhagyni párjukat. A viszony titkossága, beteljesíthetetlensége, izgalma vonzza őket. Azért tudunk annyira vágyni – szexuálisan – a másikra, mert nem kaphatjuk meg, csak a tiltott zónában. Sokan éppen olyan afférba bonyolódnak, ahol a harmadik egészen más világból jön, más generáció: olyasvalaki, akivel közös életet soha nem terveznénk. Nem is ezért találkozgatnunk vele. Ha mégis elhagyják egymásért a házasságot a felek, sokszor az új kapcsolat nem működik: a fikció varázsa elvész.

Illetve a facebook korában, amikor könnyen bukkanunk rá régi ismerősökre, egyre gyakoribb az exekkel folytatott szeretői viszony, ami különleges formában egyesíti az ismerős, biztonságos, mégis idegen, tiltott érzésvilágot. Ráadásul ezzel az egykori, fiatalabb életünk utáni nosztalgiánkat is valóra válthatjuk.

Természetesen minden házasságban vannak konfliktusok, problémák, hiányérzetek. Azonban nem biztos, hogy valóban ezekben találjuk meg a harmadik szereplő felbukkanásának okát, csak éppen itt a legegyszerűbb keresni. Pedig talán csak egzisztenciális megújulásra vágyunk. A szerető felbukkanása ilyenkor nem a házasságról, hanem magunkról szól. Az emberek azért is szakítják meg olyan nehezen szeretői kapcsolatukat, mert egy olyan énjükre találtak rá, amit nem akarnak elveszíteni. Pedig az az övék: ez az eleven, élettel teli, izgalmas valaki mi magunk vagyunk.

Elmondani, nem elmondani?

Erre nincsen jó válasz. Ha valaki az elmondás mellett dönt, az remélhetőleg megnyitja a kommunikáció új csatornáit a házasságban. A krízisek mindig a dolgok mélyébe engednek bepillantást. Sok pár ilyenkor folytatja a legőszintébb, leglényegibb beszélgetéseket, amelyben ki tudnak mondódni a frusztrációk, be nem teljesült igények, vágyak. Végre átbeszélhetik, hogy mit jelent számukra a hűség. Lehet-e több embert szeretni egyszerre? Meg tudunk-e tanulni újra bízni egymásban? Hogyan tudjuk összehangolni az érzelmi és erotikus igényeinket? Vannak-e olyan vágyaink, amelyeket a házasságunk nem tud betölteni? Le kell-e mondanunk róluk?

A házasságot nem lehet ideálképekre alapozni. Az ilyen beszélgetéseknek minden felnőtt párkapcsolatban meg kellene történnie, még mielőtt beüt a dráma.

Kivételesen a cikkhez merítettünk ihletet is:

 www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/10/why-happy-people-cheat/537882/

 

 

2017\09\21 cs.v. komment

Mi van, ha elborul az agyam?

agressziókezelés egymás között

nicolas_bruno.jpg

foto: Nicolas Bruno

Bármennyire szeretnénk behúzni egyet a zajos szomszédnak, ordítani a pincérrel, vagy falhoz vágni a síró csecsemőt, a legtöbben nem tesszük meg. Az emberrel szembeni tettleges erőszak erős belső tiltás alatt áll, és általában tudjuk is kontrollálni magunkban. Vannak, akik heves pillanataikban ordítanak, csapkodnak, tárgyakat törnek, a falba öklöznek, vagy magukat bántják. Ez a fajta kontrollálatlan indulatkitörés azonban hasonlóan ijesztő és romboló tud lenni. A verbális agresszió sem megfelelő forma: amikor a másikat hibáztatjuk, leszóljuk, kritizáljuk, fenyegetjük, sértegetjük, parancsolgatunk neki. Választhat valaki kisebb, látszólag ártatlan szelepeket is: a káromkodás, szitkozódás, fröcsögés mind jó erre, csakhogy nem könnyű együtt lenni olyasvalakivel, aki folyton puffog.

Ha viszont elfojtjuk indulatainkat, akkor számos egyéb kerülő úton jelenik meg: szorongás, pánik, kényszeres cselekedetek, fóbiák formájában. Akár testi tüneteket is létrehozhatunk általa: hasmenés, szívdobogás, gyomorégés, vérnyomás-problémák, stb.

Az egyik leggyakoribb probléma a párkapcsolatokban is az agresszió kezelése. Nem mindegy mit kezdünk saját agressziónkkal: hatékony levezetése és feldolgozása rendkívül fontos a társas együttélés illetve a pszichés- és testi jóllét szempontjából. Számos formában tudjuk dühünket nem megfelelő módon kiélni, elnyomni, magunk ellen fordítani, vagy áttolni olyasvalakire, aki nem szolgált rá. Nagy kihívás indulatainknak szociálisan is elfogadható medret találni.

A bennünk lévő agresszív indulatokat nehéz elrejteni a hozzánk közel állók elől.  Az agresszió természetes része az emberi működésnek, egyesek szerint veleszületett ösztönkésztetés. Általában akkor tör fel bennünk, ha a frusztráció ér, vagy sarokba szorítva érezzük magunkat, fenyegetettségnek vagyunk kitéve, és mindezekkel szemben tehetetlenek vagyunk. Agresszív impulzusaink dühvé alakulnak, mellyel tovább bonyolódik bennünk a kérdés: kire haragszom? Magamra, a világra, a férjemre, a gyerekemre?

 Vannak kiélezett kapcsolati helyzetek, amikor nagy erővel jelentkeznek az agresszív impulzusok.

Az elhagyástól való félelem nagy agressziót válthat ki. Az ilyen típusú indulati örvény gyökerei valószínűleg a gyermekkorba nyúlnak vissza, de felnőttként is könnyen felütheti a fejét, amikor valaki elutasít, elhagy, bejelenti a szakítást, vagy megcsal. Egy számunkra fontos kapcsolat elvesztésétől való félelem, és a befolyásolhatatlanság tehetetlensége az őrjöngésig tudja fokozni az indulatokat.  Az elhagyástól való szorongás vagy a féltékenység sokszor nem indokolt esetben is megjelenhet a pároknál, így a mindennapi élet részét képezheti. Ilyen esetben érdemes terápiás segítséget kérni.

Egy másik kiélezett időszak a kisgyermek érkezése a pár életébe. Ennek a helyzetnek az a specialitása, hogy a kisbabára nem irányulhat a harag, rajta nem vezethető le a feszültség, mert pici és teljesen kiszolgáltatott. Így a szülők ott maradnak a frusztrációikkal és a saját tehetetlenségükkel: ha a baba sír, nem alszik, beteg stb. Mivel nincs „hibás”, nincs konkrét tárgya az agressziónak, így az elementáris erővel feltörő indulat nem talál medret magának. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban megszaporodnak a párok közt a konfliktusok A rengeteg feszültség, aggodalom, szorongás által felgyűlő agresszió levezetéséhez nehéz felületet találni, és adódik a lehetőség, hogy a párunkra ömlesszük. Sok házasság megy tönkre, amikor gyermek születik, ha a kapcsolat nem bírja el az ezzel járó extra frusztrációt. A gyermek születése akár a bántalmazót is kihozhatja valamely szülőből, ha korábban sem tanulta meg valahogyan levezetni saját agresszióját.

Mihez lehet kezdeni a felgyűlt agressziónkkal? Hogyan lehet „helyesen” elvezetni?  

A kommunikáció a legfontosabb: megtanulni saját érzéseink felismerését és megfogalmazását. Megtanulni vádaskodástól és hibáztatástól mentesen kommunikálni. Megtanulni nem azonnal reagálni, indulatainkat kontroll alá venni: ne dobjuk oda magunkat az indulati örvénynek és ne érezzük feljogosítva magunkat, hogy megtehetjük ezt. Kisbabákkal kapcsolatban inkább lépjünk ki a helyzetből, hagyjuk el a szobát, lélegezzünk mélyeket, és csak akkor reagáljunk, ha valamelyest sikerült megnyugodni.

A sport sosem árt, közvetlen módon a küzdősporton keresztül is szelepelhet rengeteg indulat.

Relaxáció és/vagy meditáció hosszabb távon nagyon jó hatással van: persze ne közvetlen a frusztráló helyzetben kezdjük el, hanem a rendszeres gyakorlás által tudunk „kisimulni” és kevésbé borul el az agyunk, bármi történik.

Az énidő, a töltekezés a kisgyerekes párok esetében életmentő lehet. Muszáj annyira önzőnek lenni, hogy legyen saját program, amikor lenyugszunk, feloldódunk, kikapcsolunk. Ezen belül lehet sport vagy relaxáció is!

Összességében pedig egyfajta kognitív átkeretezésre van szükség: az elengedés és a nem akarás a két kulcsfogalom. Ha akarok valamit és nem megy, óhatatlanul frusztrálódom, jobb nem akarni, elengedni. Ebben az átkeretezésben szintén nagyon nagy segítség lehet a relaxáció, a sport és az énidő.

2017\09\07 pjn komment

Miért rezonálnak bennünk évek múlva is a meghiúsult szerelmek?

Kapcsolatok traumatikus nosztalgiája

Mi tartja elevenen bennünk azoknak a kapcsolatoknak az emlékét, amelyek váratlanul értek véget, elhagytak minket, vagy azt éreztük közben, hogy sosem kaptuk meg igazán a másikat? 
.
Ezekre a kapcsolatokra sajátos nosztalgiával emlékezünk, amit hívhatnunk akár traumatikus nosztalgiának, ami legalább annyira fájdalmas mint amennyire vágy keltő. Ebben az érzésvilágban az elveszített boldogságot mindig átszövi a fájdalom, a harag vagy a csalódottság érzése. A legnehezebb mindig az ambivalens érzelemvilágú emlékektől, kapcsolatoktól szabadulni, mert nem csupán a pozitív, de a negatív érzéseinket is el kell engedni. Együtt megélni a haragot, a szomorúságot, ugyanakkor a vágyat és a hiányt is, olyan ellentétes lélektani műveletek, amelyek sokszor lefagyasztanak minket.
brandonkidwell6.JPG
Nárcisztikus seb
A traumatikus szakítások vagy meghiúsulások nárcisztikus sebet ejtenek az egónkon. Hisz valaki olyan utasított vissza minket, akire nagyon vágytunk. A következtetést, hogy "mi nem voltunk elég jó neki", lyukat ütnek énünk burkán, énképünk egésze meginog. Ráadásul mind a trauma, mind a nosztalgia sajátos módon identitás építő erővel bír: ezek a mély tapasztalatok írják a történetet, akik vagyunk. Egy ilyen szakítás után újra kell írni, újra kell építeni magunk.
.
Gravitáció a múlt felé
Mind a nosztalgia, mind a trauma úgy működik, hogy hozzáköt a múlthoz, akaratunk ellenére. A hiányzó és utólag illuzórikusan felértékelődő, szinte aranykorrá duzzasztott kapcsolat iránti nosztalgia, és a meghiúsulás traumatikus jellege egyszerre fejti ki hatását, és elemi erővel köt a múlthoz. Egyszerre kell a hiány érzésével, és a harag-fájdalom-elutasítottság érzésével küzdeni. A meghiúsult kapcsolat emléke olyan erő központtá válik, ami egyszerre a negatív és a pozitív póluson is fogságban tart minket.
.
Olyan ez az állapot, mint egy távoli Nap életciklusának utolsó állomása, amikor a Nap már csupán egy kihűlt, passzív „csillagtetem”, amely azonban még mindig gravitációs hatást gyakorol a környezetére. Innen, a Földről nézve mindig egy korábbi állapotot látunk, amely valójában a múlt fénye: ami csak olyan, mintha létezne, de már nincs. Így világítanak fájdalmas szerelmeink is a múltból. Érdemes azonban ellenállni az általuk kifejtett gravitációs erőnek. Nosztalgiánk illúzió, valami elérhetetlent, talán sosem voltat mutat.
2017\08\27 pjn komment

Buliból együtt távozni?

Alapvető konfliktusforrás tud lenni párok számára, hogy egy buliból (házibuli, sörözés, baráti találkozó), amire együtt érkeztek, vajon közösen is kell-e távozniuk. Jellemzően kialakul a rutin, valaki jobban bírja, míg a másik hamarabb fárad, attól is függ, melyikőjük baráti társasága stb. Vannak nehezített helyzetek, amikor közelkedés, helyszín stb. miatt a felek praktikusan is össze vannak kötve, de mi most pusztán a lelki-kommunikációs kérdésekkel foglalkozunk.

Mikor indulunk már?!

A probléma akkor kezdődik, amikor az, aki már menne, nem kommunikálja megfelelően szükségleteit. Tehát például látványosan unatkozik, vagy szenved, vagy kérdezgeti partnerét, hogy mikor indulnak már, miközben a másik láthatóan még jól érzi magát. Sokszor passzív-agresszív, bűntudatot keltő stratégiát használ: „jó, én akkor hazamegyek, ha te nem jössz”. Ez után nehéz jól éreznie magát a másik félnek. A végeredmény sokszor, hogy együtt baktatnak hazafelé némán, vagy durcásan ülnek a taxiban/éjszakai buszon. Egyikőjük puffog, hogy eddig kellett szenvednie, másikuk, hogy elrángatták a jó kis buliból.

dancing-2.jpg

Miért nem érzed jól magad?

A másik tipikus helyzet, hogy a bugisabb fél, látván partnere feszengését/álmosságát/unalmát, erőltetve is megpróbálja bevonni őt a buliba: itatja, rángatja a táncparketten, odavezeti különféle emberekhez beszélgetni. Ez akár be is jöhet, de sokszor csak még nagyobb feszengés lesz a vége.

A másik negligálása

Látva, hogy partnerünk egy csöppet sem találja fel magát, nem teszünk semmit. Mi jól érezzük magunkat, ő meg oldja meg. Néha odapiszkálunk neki, hogy feloldódhatna. Fordított esetben, az unatkozó fél egyszercsak fogja magát, és köszönés nélkül, vagy egy „én mentem” után távozik, gondoljon, amit akar a partnere.

Megoldás

Ne akarjunk a másik helyett dönteni, ne gondoljuk, hogy tudjuk, mi lenne a másiknak a jó. Tartsuk tiszteletben a másik vágyait, de inkább csak akkor bólintsunk rá olyasmire, amihez nincs igazán kedvünk, ha utána nem fogunk napokig duzzogni miatta.

Nem kell mindenhonnan együtt távozni. Ha partnerünk láthatóan jól érzi magát, de mi nem, és ez már biztsoan nem is fog változni, ne várjuk, hogy észreveszi szenvedésünket, hanem közöljük vele, lehetőleg őszintén, hogy ő „nyugodtan érezze jól magát, mi inkább hazamennénk”. Ha pedig látjuk, hogy a partnerünk már menne, mi pedig maradnánk, akkor nyugodtan adjunk neki engedélyt a távozásra, és „kérjünk” a maradásra.

2017\06\08 pjn komment

Ki a főnök?

Miért szól ÁLLANDÓAN bele?

Sok pár számára nem tudatosul, hogy vitáik valójában nem arról szólnak, hogy milyen a jó teregetési technika vagy milyen sorrendben kell bepakolni a csomagtartóba. Az ilyen konfliktusok mélyén lappangó hajtóerő sokszor a hatalom, a versengés vagy a kinek van igaza kérdése. Ezek részben eltérő, részben egymásra hasonlító motivációk, más-más gyerekkori eredetük lehet, azonban ha a pár mindkét tagjánál erős valamelyik, akkor könnyen vérremenő viták robbanhatnak ki semmiségeken. 

bond.jpg

Lássunk mindegyikre 1-1 tipikus példát, és hogy jellemzően honnan eredhetnek!

Hatalom

Gyakori jelenség, hogy valaki azt érzi, hogy ha párja bármilyen apróság kapcsán véleményt nyilvánít (hogy kéne csinálni ezt vagy azt), akkor valójában "beleszól", "meg akarja mondani, hogy csináljam". Gyakran gondolják ilyenkor azt, hogy "le akarják őket nyomni", vagy korlátozni akarják őket. A jelentéktelen dolgok is a hatalom és autonómia koordinátarendszerében értelmeződnek számukra. Nekik "senki ne parancsoljon", "majd ők tudják, hogyan kell" ezt vagy azt. Nem lehet nekik tanácsot adni, mert rögtön harcolni kezdenek vagy megmakacsolják magukat. Jellemző gyerekkori eredete ennek a korlátozó erős akaratú szülők, akiknek alá kellett rendelni az akaratukat gyerekként. Így felnőttként még továbbra is az autonómiájukért küzdenek olyan helyzetben is, ami pedig tényleg csak arról szól, hogyan kéne megtölteni ésszerűen a mosogatógépet.

Versengés

Ők folyamatos késztetést éreznek, hogy mindenben jobbak legyenek partnerüknél. Látszólag örülnek partnerük sikereinek, belül azonban frusztrálja őket, ha alul maradnak. Sokszor maguknak sem ismerik be ezt, csupán azt élik meg, hogy magukkal elégedetlenek. Az is lehet, hogy a partnerrel szemben felgyűlt frusztrációt a kapcsolat más területein "elégítik ki". Olyan területen, ahol ők az "erősebbek", pl nem adnak annyi szeretetet, elismerést. Ez inkább a férfiakra jellemző. A háttérben sokszor magasra tett belső mércék állnak, a bizonyítási vágy. Jellmező gyerekkori környezet a követelő szigorú szülői háttér. Férfiak esetében gyakori a szigorú vagy sikeres apával való versengés, ami áttevődhet a párkapcsolatra is.

 Nekem legyen igazam!

Akire ez jellemző, annak nagyon fontos, hogy neki legyen igaza, de nem azért, mert nyerni akar vagy lenyomni a párját. Neki azért kell hogy elismerjék az igazát, mert nem elég erős az önbizalma, és ha nem veszik figyelembe vagy kétségbe vonják az érveit, akkor könnyen azt éli meg, hogy az ő véleménye nem számít: ő nem számít eléggé: nem is elég jó akár. Jellemző gyerekkori eredete a kritikus vagy nem jól támogató szülők.

Analizálgassuk kicsit vitáink mozgatórugóit, mielőtt újra összeveszünk a kenyérszeletelés "helyes" technikáján!

 

 

 
2017\04\22 pjn komment

Vissza lehet-e hozni a kihűlt vágyat?

Számtalanszor halljuk a kérdést pároktól. Nincs rá szabály, nekünk sincs rá receptünk. Az jellemző azonban, hogy a vágy nem önmagában múlik ki, miközben minden más remekül működik. A testi eltávolodás mögött sokszor lelki eltávolodás van. Amíg a lelki eltávolodás marad, addig fizikailag sem lesz könnyű közeledni. Lássuk, milyen tipikus problémákkal függ össze a szexuális vágy csökkenése (a teljesség igénye nélkül), az alábbiak jellemzően átfedik egymást!

Elsodródás

A hétköznapi teendők, munkahely, eltérő napirend, gyereknevelés miatt a felek szinte alig találkoznak, és ha esténként össze is futnak a tévé előtt, vagy a konyhaasztalnál, fáradtak, és tele van a fejük mindennel. A beszélgetések is inkább csak a terhek elosztásáról, napi teendőkről, a család terveiről szólnak. A felek észrevétlenül szoknak bele abba, hogy csupán a feladatok menedzselése tartja őket egyben.

Minőségi idő hiánya

Sok párnak, főleg, ha gyerekek is vannak, nem marad ideje, vagy inkább nem dolgozik azon, hogy ideje legyen kettesben töltött minőségi időre. Fontos, hogy legyen legalább egy alkalom a héten, amikor a pár csak egymással foglalkozik.

16583508_1718960728402340_4211622815670992896_n_1.jpg

Apa/anya lét

A párként együtt töltött idő ahhoz is lényeges, hogy ne anya-apa szerepben, hanem nőként-férfiként legyünk egymással. Minél kevésbé éljük meg ezen részét énünknek és párunkénak, annál kisebb eséllyel fog előugrani belőlünk a szexre éhes állat. Nő és férfi énünk megtapasztalásának sok színtere van: a testünkkel való foglalkozás, randik a párunkkal, bókok, élmények, kiszakadás a hétköznapokból...

Munkatárs lét

Gyakran előfordul, hogy egy pár közösen visz egy vállalkozást. A munkatársi szerep könnyen állandósulhat közöttük, otthon is a bizniszről van szó, a munka és a magánélet témái, konfliktusai, elvárásai összefonódnak. Főnök-beosztott, vagy kolléga-kolléga szerepből nehéz intim csatornákra váltani.

Szimbiózis

A szexualitás akadálya lehet, ha egy párnak túl sok fronton van összefonódva az életük. A szimbiózis ilyenkor a tevékenységek és az együtt töltött idő tekintetében megvan, de sokszor ez épp a szexualitás rovására megy, még a téma is tabuvá válik, amiről nem beszélnek. Egy test és egy lélek vagyunk - mondják a párok. Nem könnyű azonban szexelni, ha csak egy testünk van: olyan mintha saját magamra kellene vágynom. 

Nem tudok felnézni rá

Sokszor halljuk nőktől, hogy nem látják férfinak a partnerüket, ami mögött, ha mélyebbre megyünk, sokféle eredőt találhatunk.

lojalitáskonfliktus – „mindig az anyósom oldalára áll, nem áll ki mellettem”, illetve „kifiguráz a barátai előtt, rajtam poénkodnak”

soha nem formál véleményt – „neki minden mindegy, mindent rám hagy, mindenben nekem kell döntenem”

nem segít otthon/elintézni valókban – „mindent egyedül kell csinálnom, azzal, hogy dolgozik napi 8 órát, részéről kipipálva a családfenntartói szerep”

Kommunikáció hiánya – elfojtott érzelmek

Ez szinte a legtöbb konfliktusban jelen van. A frusztráció a munka, gyerekek, a konfliktusok miatt felgyűlik, ha nem tudjuk őket megnyugtatóan megbeszélni a partnerünkkel. Dühösen, frusztráltan, elégedetlenül nem lehet szexelni. (Persze, van, ahol a düh afrodiziákum, de az egy külön eset.) A jó kommunikáció olyan a párkapcsolaton mint egy szelep, csak ott tud távozni a feszültség, csak utána a szexben. (A blogon számos cikk szól a működőképes kommunikáció alapelveiről).

A szexualitás nem evidencia a házasságban, hanem a szexuális légkört meg kell teremteni. Ehhez kívül és belül egyaránt nyugalom kell, kikapcsolni a külvilággal kapcsolatos aggodalmakat, és biztosítani a zavartalanságot: se telefoncsörgés, se bekukucskáló gyerekek. Ellenben idő, hangulat, és egy másik perspektíva, amelyből magunkra és a párunkra nézünk.

2017\02\18 pjn komment

Mi van, ha megbántuk, hogy szakítottunk?

 

Annak sem könnyű, aki szakít. Nehéz elköteleződni a szakítás mellett. Sokszor egyáltalán nem egyértelmű, hogy a szakítással nyerni fogunk. Még, ha van is valami zsigeri drive, ami kifelé gravitál minket a kapcsolatból, közben sok minden jó is van benne, és szeretjük a másikat. Ilyenkor azzal a gondolattal és egzisztenciális ténnyel kell megbarátkoznunk, hogy van olyan, hogy mindkét döntés rossz, amit egy helyzetben hozni lehet. Akárhogy is döntök, szenvedni fogok. Ezt nem tudom megspórolni.

Ilyenkor áll elő az az eset, hogy a szakító fél nem tud elköteleződni a szakítás mellett, ami több módon is megnyilvánulhat.

Jó forgatókönyv

Némán szenved. Anélkül küzd ambivalenciájával, hogy azt elhagyott kedvese tudomására hozná. Újra és újra átrágja magában az indokait, folyamatosan elbizonytalanodik, győzködi magát, hagyja, hogy a barátai is győzködjék. Végül vagy sikerül lezárnia magában, vagy úgy dönt, hogy rossz ötlet volt szakítania, és megpróbálja visszacsinálni. Ezután lesz, ami lesz.

 Rossz forgatókönyv

30094066481_b630d618b4_b.jpg

Látványosan szenved. Folyamatosan megosztja exével kétségeit, őrlődését, hogy mennyire egyedül van, mennyire hiányzik neki a másik. Tulajdonképpen úgy adja elő, hogy ő a szenvedő fél. Azt lebegteti, hogy van visszaút, neki csak időre van szüksége. De amint volt kedvese azzal áll elő, hogy kezdjék újra, ő visszatáncol.

Valójában csak a tudatra van szüksége, hogy exe még még ott van neki, még nem visszafordíthatatlan a dolog. Sokszor ez egy tudattalan fokozatos leválási igényt fejez ki, mert az elvágólagos szakítás túl fájdalmas volna. Lehet azonban a háttérben szeparációs szorongás, vagy csupán kiélezett ambivalencia.

Akárhogy is, annak, akit elhagytak, ehhez asszisztálni igazi gyötrelem, mert neki az áll  - érzelmi - érdekében, hogy elhiggye, hogy partnere talán tényleg visszamegy hozzá. Hónapokig, akár évekig is mehet a közös őrlődés. Extrém esetben a szakító fél annyira beleéli magát a szenvedő fél szerepébe, hogy még a környezet is vele azonosul, sokszor nem is tudják, hogy valójában ő fejezte be a kapcsolatot. Sokszor ennek a huzavonának az tud véget vetni, hogy az elhagyott fél összeszedi magát, és emberfeletti erővel pontot tesz a melodráma végére. Pedig ő a gyengébb fél, neki nehezebb meghoznia ezt a döntést, ezért igen tisztességtelen, hogy végül rá hárul.

Tanulság

Nehéz szakítani, de vállalni kell döntéseink következményeit. Benne van a pakliban, hogy meggondoljuk magunkat, de döntésképtelenségünk nyűgét nem terhelhetjük rá volt partnerünkre. Nekünk kell az erősebbnek lenni.

2017\01\26 cs.v. komment

Szexuális és nem-szexuális érintések a kapcsolatban

oleles.jpg

Az érintés csecsemőkorunktól kezdve a legfontosabb felülete a másokkal való kapcsolódásnak. Az érintés szerepe, hogy megnyugtasson és fokozza a biztonságérzetet - a bőrkontaktus, a szív és a légzés hangjának hallgatása által. A bőr érintésével oxitocin termelődik a szervezetünkben, amit a „minden rendben érzés” hormonjának is neveznek. A későbbiekben is az érintés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, ez által érezzük és mutatjuk ki gyengéd érzéseinket. Felnőtt párkapcsolatban az érintés egy része szexuális jellegűvé alakul át, és a szeretkezés kiváló alkalmat biztosít arra, hogy mindketten sok-sok oxitocint gyűjtsenek.

A gyerekkorból hozott érintési szokásoknak a felnőtt párkapcsolatokra is hatása van: aszerint fogadjuk vagy utasítjuk el párunk testi közeledését, ahogyan azt korábban megszoktuk, megtanultuk, vagy éppen a gyermekkori hiányokat akarjuk a felnőtt kapcsolatban feltölteni. Sajnos előfordul, hogy gyerekkorban az érintés túl sok volt: fojtogató, határsértő, túlszexualizált vagy bántalmazó jellegű, így sokan nem kérnek belőle felnőttként, mert valamilyen módon fenyegetőnek élik meg a testi közelséget a korábbi rossz tapasztalataik miatt. Léteznek olyan úgynevezett „hideg” szülők is, akik nem az érintés útján mutatják ki a szeretetüket, így a gyermek „leszokik” róla, hogy szükségletként élje meg, illetve ismeretlen lesz számára az érintés nyelve későbbi szeretetkapcsolataiban. Nagy különbségek alakulhatnak ki felnőtt korra tehát abban, hogy ki mennyire igényli és örül az érintésnek: van, aki belesimul, és van, aki belefeszül.

Érintés alatt felnőtt párkapcsolatban egyrészt a „szex-mentes” simogatást/ölelést értjük, másrészt a szexet. Azonban érdemes a kettőt külön-külön tárgyalni minden kapcsolatban, mert lehetséges, hogy ellentétesen működnek: van, akinek nehezen megy a simogatás, de könnyen megy a szex, és fordítva. Az érintésekre általában a pár maga dolgozza ki íratlan szabályrendszerét, szerencsés helyzetben hasonló igénnyel rendelkeznek ezen a téren. Ha kettőjük között nagy eltérés mutatkozik, akkor emiatt valószínűleg mindketten szenvednek.

Fontos alapkérdés, hogy kinek jó az, amikor érintünk: a magunk örömére vagy a másik kedvéért tesszük? Gyerekkorban és a párkapcsolatokban is okozhat gondot, ha valaki inkább a saját szükségletei miatt érint és nem a másik szükséglete miatt. A legjobb persze, ha az érintés mindkét fél örömére történik, de van olyan, hogy felnőtt kapcsolatban a pár egyik tagja folyamatos testkontaktusban akar lenni a másikkal, ami terhes lehet a másik fél számára. Inkább fokozott biztonságigényt jelez, és célja nem öröm okozása vagy kifejezése, hanem valamiféle gyermeki létállapotból eredő kapaszkodási vágy.

Persze van olyan is, hogy valaki alapvetően sokkal több érintést igényel, mint amennyit a párja nyújt számára. Inkább férfiak részéről tapasztaljuk, hogy a számukra a szex maga elegendő érintésnek számít egy párkapcsolatban, de könnyen elmarad tőlük a simogatás vagy más gyengéd érintés. A párjuknak pedig hiányzik, mert – úgy fogalmaznak - jól esne nekik az elvárás/viszonzás nélküli kedvesség. Mi lehet e mögött?

Légy erős! parancs: Ha valakiben ez a belső parancs munkálkodik, akkor nem engedheti meg magának, hogy adjon vagy kérjen gyengéd érintést, mert esetleg gyengének látszódna.

Érintési analfabéták: Ha nem tanulta meg az érintés nyelvét a családban valaki, akkor nem tudja, hogyan kell, esetlen, merev, ügyetlen ezen a téren.

Gyerekkori rossz élmények: Ha az érintés fenyegető, fojtogató, elárasztó jellegű volt, akkor nem feltétlen vevő rá felnőttként.

Szerepek: Belejátszhatnak a sztereotíp nemi szerepek, ha valaki úgy nevelkedett, hogy egy férfinak keménynek kell lennie.

Elvárásnak éli meg: Gyerekkorba visszanyúló deficitek miatt szorongást válthat ki a másik közeledése. Úgy érezheti, hogy viszonoznia „kell”, elvárják, hogy kifejezze a szeretetét, ami számára nehezen megy.

Vékony a határ szexuális és szex-mentes érintés közt: sokszor arról van szó, hogy a két különböző érintés-típus között egyesek számára nagyon keskeny a határ, és minden érintés szexuális vágyat kapcsol be. Ezért ők azt a megoldást választják, hogy vagy nem érintenek egyáltalán, vagy azonnal szexuálisan reagálnak.

Mások előtt nem megy

Van, akinek az okoz gondot, hogy mások előtt mutassa ki gyengéd érzéseit. Ha társaságban nem szívesen érint valaki (kézfogás, ölelés csók), ez kiboríthatja a másik felet és hajlamos lesz megkérdőjelezni a kapcsolat felvállalását. Néha csupán az intimitásnak és a privát szférának a védelme mutatkozik meg ebben a viselkedésben, azt üzeni: „nem tartozik másokra a mi szerelmünk”. Olykor pedig az egyéni szégyenlősség, szemérmesség nem engedi, hogy mások jelenlétében testi gyengédséget fejezzenek ki.  

Szex hiánya

Vannak kapcsolatok, ahol az összebújás mindkét fél igénye: szeretetük és intimitásuk kifejeződésének jele, ugyanakkor jobban háttérbe szorul a szexuális szenvedély. Ez a felállás inkább egy szülő-gyerek kapcsolatra vagy testvéri kapcsolatra emlékeztet, szélsőséges esetben mindkét fél lemond a felnőtt szexualitásról. Lehetnek e mögött is gyerekkori rossz élmények, vagy a párkapcsolatban elfoglalt és önként felvállalt szerepleosztás. A kapcsolat fenntartása érdekében van, aki belemegy a teljes aszketizmusba is. Csakhogy egy felnőtt párkapcsolat nem működik szexualitás nélkül, nem várhatjuk el a partnerünktől, hogy mellettünk végleg lemondjon vágyairól, és saját magától sem várhatja senki, hogy ezt kibírja. A szex hiányával kapcsolatos legismertebb állítás, hogy „a szex nem tart össze egy kapcsolatot, de hiánya képes tönkretenni azt”. Persze vannak időszakok, amikor érthető módon háttérbe kerül a szexualitás, mint például gyerekszüléskor, gyászban, betegen, stb. Ezért fontos kiegészítenünk: nem a szex hiánya okozza önmagában a bajt, hanem az, hogy ki hogyan értelmezi a szex hiányát. Vajon a szerelem végét vagy a vonzerő elvesztését látjuk benne, vagy csupán egy nehezebb átmeneti időszakot? Erről érdemes beszélgetni egymás között.

2016\12\01 pjn komment

Tényleg nem érez SEMMIT?

Avagy mi lehet a mosoly-maszk és a faarc mögött?

Sokan panaszkodnak arra, hogy párjuk nem érez semmit, nem reagál, nem lehet meghatni semmivel. Még ha igyekszik is ilyen-olyan érzelmi reakciókat mutatni, mintha nem élné meg az érzéseit. Ez a megfigyelés sokszor jogos, nem ritka ugyanis, hogy valaki nagyon letompítva vagy csak utólag képes megélni bizonyos érzéseket. Továbbá az is gyakori, hogy valamilyen más érzést él meg ahelyett, ami adekvát lenne az adott szituációban.

Ezeknek az ún. fedőérzéseknek vagy az „érzéstelenségnek” mindig van valamilyen funkciója, legtöbbször önvédelmi funkció. Egyfajta tudattalan elhárító stratégiával van dolgunk, ami véd minket attól, hogy túlzottan elárasszanak minket az érzelmek. Ez szinte minden esetben gyermekkorból hozott, tanult reakció. Sokszor a Légy erős! tudattalan parancs, vagy egy kimondott/nem kimondott üzenet: Ne érezz! Nem lehetsz szomorú! Nem lehetsz dühös! kíséri.

brandonkidwell7.JPG

Lássuk, milyen gyerekkori szituációkból eredhet az érzések tudattalan elfojtása!

Ezekben a szituációkban az a közös, hogy érezni veszélyes/nem kifizetődő/túl fájdalmas volt. Ha például sosem kaptuk meg a szülőnktől a megfelelő érzelmi viszonzást/támogatást, amikor kifejeztük pozitív érzéseinket vagy szorongásunkat, akkor rátanulunk, hogy ezeket nem fejezzük ki, inkább kiül egy mosoly-maszk az arcunkra, jelezve: „minden rendben van, nincs szükségem támaszra”.

Vagy például, ha túlzottan kiszámíthatatlan, bizonytalan volt a környezet gyermekkorunkban, akkor azt tanultuk meg, hogy érdemesebb visszavonulni belőle, mert nagyon igénybe vevő szüleink kaotikus, ambivalens megnyilvánulásaihoz lelkileg viszonyulni. Ekkor a távolságtartás megnyilvánulhat egy látszólagos közömbösségként, flegmaként, faarcként: „engem nem érint meg semmi” – hiszen a gyerekkori tapasztalatom az, hogy csak így tudom védeni magam. 

Ha a környezet abuzív, betolakodó, amitől nem tudom magam megvédeni, akkor csak a belső autonómiám védelme marad. Ezt lehet, hogy csak az érzéseim kiiktatásával tudom megvalósítani, mivel a környezetemet úgysem tudom befolyásolni.

2016\10\22 cs.v. komment

Majd én megoldom helyetted!

"káros" felelősségvállalás párunk helyett

 Párkapcsolatokban természetes módon kialakul a „mi” tudat. Az énhatárok átjárhatóbbá válnak, egymásra hangolódunk, hatunk egymásra, hangulatunkat és érzéseinket megérzi a másik is. Természetes, hogy minket is bánt, ha a párunk szomorú, ránk is hat, ha ideges, és fel tudunk vidulni, ha vidám. Ebből a természetes jelenségből azonban adódhatnak problémák is, ha nem jól kezeljük a bejövő érzelmi impulzusokat, illetve ha a saját érzelem- és gondolatvilágunkat, vagy viselkedési reakciónkat akarjuk a másikra erőltetni, holott ő még nem tart ott. Hiszen hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ő egy másik ember. Nézzük meg néhány „káros” formáját annak, amikor a másikkal való egységben észrevétlenül a felelősséget is át akarjuk vállalni.

hajszarit.jpg

„Közös ügy”

Számos olyan élethelyzet van, amely óhatatlanul a pár mindkét tagját érinti, mert a közös életüket befolyásolja. Ilyen a munkanélküliség, egyikük betegsége, a származási családban lévő konfliktusok vagy gyász, anyagi gondok, stb. Ezek bár közös ügyek, hiszen a pár mindkét tagjára hatással vannak, mégis jobb meghagyni a felelősséget anak, akit személyesebben érint a dolog. Fontos a bizalom megajánlása a másiknak, elhinni, hogy számára is éppen olyan fontos a helyzet rendezése, és a maga módján mindent megtesz érte. Lehet, hogy más a ritmusa, más megoldási stratégiákat használ, más elképzelései vannak. Nem tesz jót, és nem is érünk el vele semmit, maximum ellenállást vagy bezárkózást, ha a saját megoldást akarjuk a másikra erőltetni.

„Én jobban tudom, mire van szükséged!”

Találkozunk olyan párokkal, ahol az egyikük időről időre elkezdi a másikat noszogatni, számon kérni amiatt, ahogyan az életét intézi: „Sportolnod kellene! Néztél ma már állást? Végezz el még egy sulit! Kezdj el fogyókúrázni!” stb. Ezzel olyan felelősséget vállal magára, ami nem az övé.

Valójában párja helyett gondolkodik, párja helyett „akar”. Általában azonban nem ér célba az üzenet, sőt inkább negatív hatása van: a másik kiskorúsítva érezheti magát, ellenállhat, fellázadhat, dacolhat. Részben éppen azért nem tudja megélni az ügyét saját felelősségének, mert a másik a noszogatásával átveszi ezt tőle. Ezzel a noszogatással tartja benne a passzivitásban. Persze van, aki számára bizonyos egyéni feladatok és terhek átvállalása kényelmes is lehet, azonban hosszútávon függőség kialakulásához is vezethet. 

„Értsd meg, hogy féltelek!”

Bizonyos esetekben a túlzott aggodalom a másik iránt azt váltja ki, hogy folyamatosan ellenőrzi, hogy „mit, mikor, hol, kivel” csinál: rendszeres telefonos kontaktust igényel, elvárja, hogy párja időre hazaérkezzen, elé megy a sötétben, bár mindezt nem kéri tőle senki – a partner sokszor inkább tehernek érzi.

Ez a viselkedés valójában az egyén saját problémájából, bizonytalanságából, vagy egyedülléttől való félelméből ered, és nem a másik szükségleteihez igazodik. Természetesen érdemes létrehozni valamilyen egyezményt a távollétet és elérhetőséget illetően, hogy elkerüljük a felesleges szorongást. A túlzott kontroll azonban fojtogató lehet, ismét kiváltja a gyermeki reakciókat és az ellenállást, akár a menekülés érzését is.

„Nehogy megfertőzz engem is!”

Megtörténhet, hogy bizonyos egyéni pszichés problémák tüneteit valaki kiterjeszti a párjára is: ilyen tipikusan a kényszeresség, fóbiák, szorongások, hipochondriás jellegű gondolatok, amelyek miatt némelyek párjuk életébe is bevezetnek szabályokat és tiltásokat. Például azért mert valaki szorong a fertőzésektől, nem engedi a párját találkozni barátaival, vagy akár étteremben vacsorázni. Közlekedési vagy szociális fóbiák miatt nem tudnak együtt utazni, nyaralni, társaságba menni.

A tünetek kiterjesztése óriási terhet rak a másik félre: nagyon korlátozónak élheti meg, saját meggyőződés nélkül, mégis sokszor a konfliktus elkerülése érdekében teljesíti a kérést. Ezzel azonban fenntartja és támogatja is a tüneteket, elismeri azok létjogosultságát. A tünet tudatosítása nagyon fontos, és annak belátása, hogy nem elvárható a másiktól, hogy az ő tünetéhez alkalmazkodjon: az ezzel való megküzdés ugyanis ő egyéni feladata.

„Biztos miattam van!”

Képesek vagyunk magunkat okolni párunk hangulatai miatt: „Biztos elrontottam valamit, rosszat mondtam! Már nem szeret…” Saját magukban keressük a hibát és magunkra vesszük a felelősséget a másik lelki állapota miatt. Bűntudatunk lesz, jóvá akarjuk tenni, amit nem is mi okoztunk. Hiedelmek gyártása helyett jobb, ha rákérdezünk, mi van párunkban. Fontos belátni, hogy nem csak rólunk vagy a párkapcsolatról lehet szó, más problémák is adódhatnak.

„Titkol valamit?”

Azért mert párunk nem számol be minden apró érzelmi rezdüléséről, még nem jelenti azt, hogy elutasít minket. Rosszkedve mögött sokszor ő maga sem tudja mi áll, és nem is az okok feltárására vágyik, hanem támogató jelenlétre, talán csendre. Saját szorongásaink miatt sokszor nem vagyunk képesek beérni ennyi magyarázattal: azt éljük meg, hogy párunk nem osztja meg velünk a gondjait, nem őszinte velünk. Ezek azonban mind hiedelmek és feltételezések, melyet a hallgatás óhatatlanul kivált a másikból. Természetesen az a legjobb, ha rákérdezünk, mi a baj. Ha nincs válasz, hagyjuk, hogy ő megoldja, hiszen könnyen lehet, hogy az egész róla szól – és nem rólunk.

„Majd én segítek!”

Ha párunk rosszkedvű, sokszor mi magunk akarunk tenni azért, hogy jobb kedve legyen. Segíteni akarunk, meg akarjuk változtatni a hangulatát.  Magunkra vesszük ennek a terhét, de egyáltalán nem biztos, hogy tudunk hatni rá. Hagyjuk meg neki a változtatás felelősségét: legyen az ő dolga hogy mit kezd a rosszkedvével.

2016\10\04 cs.v. komment

kommunikációs torzítások párok között

Amikor a párterápián próbáljuk feltárni a párkapcsolati konfliktusokat, a pároknak sokszor még a megfogalmazás sem megy könnyen. Ahogyan a problémáinkat megfogalmazzuk, sokat ronthatnak a helyzeten, akár mélyebbre áshatják a problémát, mint amilyen az magától lenne. Tanácsadóként sokszor az a feladatunk, hogy pontosítsuk, konkrétabb üzenetekké formáljuk, „lefordítsuk”, ami a párokban zajlik.

oleg_dou.jpg

Vegyük sorra néhány példa segítségével, milyen tipikus kommunikációs torzítások jelenhetnek meg a párok között.

Általánosítás: „mindig, mindenki, senki, soha”

Tipikus jelenség, hogy egy-egy egyedi helyzetből kiindulva, a párok indokolatlanul általánosítani kezdenek. „Soha nem viszed le a szemetet, mindig én mosogatok, folyton elmész a barátaiddal” stb. E tendencia mögött általában már régóta felhalmozott és ki nem mondott sérelmek találhatók, melyek tisztázásához ilyen esetekben konkrét példákat kérünk, visszakérdezünk: „Tényleg soha?”, és ellenpéldákat is gyűjtünk. Azaz valóságvizsgálatot folytatunk, amelynek során bizony megdőlhetnek az általánosítások. Ehhez még csak pszichológus sem kell, egyedül is gyümölcsöző lehet felülbírálnunk mindigeinket és soháinkat.

Hiányzó vagy általános alany: „az emberek, mások, többen”

Vannak, akik előszeretettel használnak általános alanyt ahhoz, hogy megfogalmazzák véleményüket, érzéseiket. „Az ember ilyenkor kiborul.” „Mindenki ideges lenne ettől.” Az által hogy nem azonosítja be a konkrét személyt – azaz önmagát -, távolítás történik, így könnyebben ki tudja/meri fejezni érzelmeit. Ebből arra is következtethetünk, hogy akik így fogalmaznak, nehezen férnek hozzá érzéseikhez, és nehezen fejezik ki azokat, sokszor azért, mert a másik előtt nem szeretnének gyengeséget mutatni.

A „másokra” való hivatkozás mögött legtöbbször csupán egy-egy emberrel kapcsolatos tapasztalat áll, illetve a saját véleménye igazolásának/nyomatékosításának vágya. „Mindenki így gondolná” „Másoknak sem tetszik.”

Tanácsadóként megkérjük a párokat hogy „az ember” helyett használjanak egyes szám első személyt, és mindig konkretizálják, hogy kinek a véleményére utalnak. 

Hibás ok-okozat: „felidegesít, kiborít”

Könnyen kapcsoljuk össze saját érzelmi állapotunkat azzal, hogy a másik hogyan viselkedik. Néha azonban ez az oksági viszony indokolatlan. Hiányzik a köztes láncszem: hogyan éri el a másik azt, hogy idegesek/ irritáltak/ türelmetlenek legyünk? Konkrétan mi az, ami annyira érzékenyen hat ránk, hogy kiborulunk tőle? Egyáltalán nem biztos, hogy más is kiborulna ugyanettől, vagy egy másik lelki állapotban ugyanígy felidegesednénk. Ilyenkor tehát azt tisztázzuk, hogy mi az a tényező, amire érzékenyek vagyunk, igyekszünk megtalálni mi bennünk az a „piros gomb” amit a másik ilyenkor nyomogat. Ha egyáltalán tényleg ő nyomogatja, és nem a mi feszültségi szintünk van éppen az egekben...

Ködösítés, nem kézzelfogható dolgok: „újra összhangba kerülni, megőrizni a szabadságomat”

Vannak, akik szeretnek nem tényekben és konkrétumokban gondolkodni, elvont gondolkodásúak, miközben próbálják a konkrétság látszatát kelteni. Csakhogy homályos értelmű vagy elvont megfogalmazásaikkal nehéz mit kezdeni, hiszen mindenki mást ért alatta. Érdemes konkretizálni: „Mit értesz összhangon? Miből éreznéd, hogy szabad vagy?” Ugyanide tartoznak a bizonytalan főnevek: „stressz, boldogság” és a bizonytalan igék is: „szivat, drámázik”, melyekkel szintén az a probléma, hogy nem világosak, mindenkinek más jelentést hordoznak, ezért tisztázásra szorulnak. A bizonytalan igék sokszor megszívják magukat érzelmi-indulati tartalommal, és nem a realitást tükrözik, hanem a szó használójának a torzított érzékelését: ő látja csak szivatásnak/drámázásnak”, ami éppen történik. Ha például minden esetben „drámázásnak” minősítjük, amikor párunk valami miatt feszült, azzal jelentéktelenítjük, lenézzük, negatívnak láttatjuk a reakcióját, miközben lehet, hogy éppen jogos az aggodalma. Ráadásul magára hagyjuk az aggodalmával, ami távolságot idéz elő a felek között.

Kényszerítő segédigék: „muszáj, kell, nem lehet”

Aki ilyen segédigéket használ, valójában nem igazán tette magáévá a cselekedetének szándékát és annak felelősségét sem. Mindaddig, míg egy változtatás „muszáj vagy kell” alakját ölti, addig nem belülről fakad, ezért a szóhasználatot javítjuk: „szeretném, akarom, vagy fogom”.

Gondolatolvasás: „hülyének néz, valószínűleg mérges lett, megsértődött”

Ilyenkor azt képzeljük, hogy tudjuk, mit érez vagy gondol a másik, ennek hatására feltételezésünkből kiindulva reagálunk rá, és nem a valódi reakciójából indulunk ki. Rengeteg meglepetést tud okozni, ha a párterápián rákérdezünk, és kiderül, hogy egyáltalán nem az van a másikban, amit a partnere evidensnek gondolt. Sokszor saját félelmeinket látjuk bele a másikba, vagy már ismert helyzetek régebbi reakcióit vetítjük bele. Csakhogy minden helyzet különböző, és soha nem tudhatjuk, mi játszódik le a másik fejében. Ilyenkor mindig megkérdezzük a másik felet: „Igaz ez? Tényleg így érzed?”

A gondolatolvasás másik fajtája, amikor elvárjuk, hogy a partnerünknek „tudnia kellene”, hogy mire vágyunk, mi esne jól. Ez tévedés. Senki nem gondolatolvasó. A felnőtt együttélés és kommunikáció alapja az, hogy megfogalmazom a vágyaimat, belső világomat.

„Nem tudom”

Nem fogadjuk el a „nem tudom” választ. Pontosan azért vagyunk a terápián, hogy együtt gondolkodjunk, megfejtsük a helyzetet. Ha valaki előszeretettel válaszol így, annak több oka lehet: nem meri mondani, nem akarja mondani, vagy gyorsan akarja mondani, úgy érzi teljesítményelvárás van, és szorongása akadályozza a hozzáférést a válaszához. Mindegyik esetben igyekszünk segíteni abban, hogy a „nem tudom” mögötti valódi válasz kijöhessen.

2016\09\29 cs.v. komment

Biztonságérzet vagy szabadság?

én-részek belső konfliktusai

Nem kell pszichiátriai esetnek lennünk ahhoz, hogy több személyiségrészt fedezzünk fel magunkban: mindannyiunkban vannak különböző működésmódú én-részek, melyeknek megvannak a maguk szükségletei. Önmagában nincs gond azzal, hogy több én-részünk van, egészen addig, amíg jó összhangban élnek egymással. Érdemes kielégíteni mindegyiket és integrálni őket, hogy harmóniában tudjunk élni önmagunkkal, a kapcsolatainkban és a mindennapi életünkben. 

Azonban nagy belső feszültséget élünk meg, ha a részeink ellentmondásba keverednek egymással.

Sokszor az egyik részünk elnyomja a másikat. Például ha valaki keményen dolgozik, teljesít és meg akar felelni, elnyomja azt a részét, amelyik szeretne pihenni és semmit tenni. Vagy ha valaki 24 órában felelősségteljes komoly felnőttként viselkedik, akkor sosem elégül ki a felszabadult, játékos gyermeki része. Ilyenkor az elnyomott rész kerülőutakon keres kielégülést: pl. baleset vagy betegség kényszeríti pihenőre, vagy éppen alkohol hatására fellazul a kontroll, őrült és felelőtlen dolgokat kezd csinálni. Életutunkat végiggondolva könnyen nyomára bukkanhatunk, hogy mikor és miért kezdtük el elhanyagolni ezeket a részeinket. Szeressük és gondozzuk inkább őket, hogy ne kelljen váratlanul teret követelniük maguknak.

Párkapcsolatokban gyakori példa, hogy a kapcsolat fenntartása érdekében az egyik fél folyton alkalmazkodik, megfelel, segít, a másikra figyel, de nem fejezi ki és nem is elégíti ki saját másik részének azt a szükségletét, hogy önmaga legyen/szabad legyen/dühös legyen, stb. Ilyenkor azt érezzük, hogy nem vagyunk igazán önmagunk, mivel egy fontos részünket elhanyagoltuk. Az elnyomott/elhanyagolt részünk időzített bombaként bármikor berobbanhat: hirtelen megcsalásban, váratlan elköltözésben, vagy dührohamban, akár testi tünetek formájában nyer teret magának, ha nem próbáljuk meg integrálni személyiségünkbe és kapcsolati működésünkbe. 

Sokszor a részek ugyanakkora erővel lehetnek jelen egymás mellett, ezzel teljesen összezavarják a viselkedést. Kapcsolati problémák esetén például sokszor találkozunk azzal, hogy egy részünk vágyik a stabil tartós párkapcsolatra, de egy másik részünk szabadságot és függetlenséget akar, és mind a kettő ugyanazzal az intenzitással, tudatosan van jelen, ezért komoly belső küzdelmet, intrapszichés konfliktust élünk meg. Lehetséges, hogy a kapcsolatot igenlő részünk mellett van egy másik részünk, aki fél az elköteleződéstől vagy az intimitástól, aki védi magát a csalódástól és a veszteségtől, vagy egyszerűen csak nehezen vesz részt a tartós kapcsolatok megszokott mindennapjaiban, mert izgalmakra és kalandokra vágyik.

Gyötrő tud lenni a kérdés: mit válasszak? A szabadság, szerelem és kaland új lehetőségét vagy a tartós biztonságos kapcsolatot? Ez esetben a szabadságra vágyó részünk azzal a hiedelemmel kapcsolódik össze, hogy a párkapcsolat leköt, korlátoz, megfoszt a szabadságunktól, és a szabadság egyedül kapcsolaton kívül valósítható meg. Ugyanakkor másik részünk vágyik a kapcsolat pozitívumaira, melyek alapvető szükségleteket elégítenek ki: biztonság, intimitás és szeretetigény, figyelem, meghittség, otthonérzés – ezek miatt nehéz lemondani is róla. Bármelyik részünkre hallgatunk, a másik részünk hiányt él meg. Ha nagyon nagy az ambivalencia, akkor kialakulhat egy „se veled se nélküled” állapot, ahol ismétlődő szakítások és kibékülések kísérik a kapcsolatot. Vagy pedig a kapcsolaton belül maradunk, de szenvedünk, mert nem tudjuk, hogyan elégítsük ki kaland és szabadságvágyunkat.

dutch_magazine_1937.jpg

Hogyan oldhatjuk fel ezt a belső konfliktust, anélkül hogy szakítanánk?

  • Ne adjuk fel a számunkra fontos dolgokat a másik kedvéért, vagy akár vonjuk be őt is.
  • A saját életünket színesítsük olyan tevékenységekkel, emberekkel, amik/akik megadják a szabadság érzését.
  • Ne várjunk mindent a párunktól: nem biztos, hogy a kapcsolaton belül kell kielégítenünk kaland, izgalom és újdonságigényünket.
  • Töltsünk külön több időt, hogy újra és újra vonzónak és izgalmasnak lássuk párunkat, és ő is minket.
  • Nézzünk szembe vele, hogy ez a probléma minden későbbi kapcsolatunkban ugyanúgy el fog kísérni minket, ha most nem oldjuk meg.
  • Tegyük mérlegre az értékeinket: biztonságérzet vagy szabadság: nem biztos, hogy a kettő teljesen kizárja egymást.
2016\08\29 cs.v. komment

Erős vagyok, vagy erősnek látszom?

Alapérzelmek és helyettesítő érzelmek

Az alapérzelmek és helyettesítő érzelmek elmélete a tranzakcióanalízisben jó iránytűként szolgál ahhoz, hogy rendbe tegyük zavaros érzelmeinket. Az alapérzelmek minden emberben univerzális módon megjelennek. Tiszta, hiteles és autentikus érzelmekről van szó: öröm, bánat, harag és félelem. Minden szituációban létezik egy oda illő érzelmi reakció:

  • ha nem tudjuk megváltoztatni a múlt történéseit (veszteség), akkor bánat,
  • ha fenyeget valami a jövőben, akkor félelem,
  • ha jól esik valami, akkor öröm,
  • és ha a jelenben frusztráció ér, akkor düh.

Alapérzelmeink az eredeti szükségleteinket képviselik, tehát konstruktívak az adott helyzetben, sokszor azonban mégsem ezeket érezzük. De vajon miért?

Bizonyos érzelmeknek lehet, hogy nem volt elfogadott a kifejezése az eredeti családban, ezért - akár indirekt módon – letiltották, például nem reagáltak megfelelően, ha sírtunk. Ilyenkor elfojtjuk ezeket az őszinte érzelmi reakciókat, és más, oda nem illő érzelemmel helyettesítjük, melyre viszont a család megerősítően reagált, azaz engedélyt ad, hogy érezhessük. Ezeket nevezzük helyettesítő- vagy parazita érzelemnek.

A saját családunkban is megkereshetjük a letiltott érzelmeket, melyeket valószínűleg számunkra is nehéz lesz kifejezni: ha átgondoljuk, hogy egy családi ebéden milyen érzelmek megengedettek és melyek nem támogattak, akkor máris jó nyomon járunk. Gyermekkorunk elemzéséből kirajzolódhat, hogy milyen érzelmi reakciót jutalmazott az édesanyánk, és mire reagált elutasítással/meg nem értéssel/bagatellizálással.

Így előfordul, hogy veszteség esetén nem szomorúak, hanem dühösek leszünk, vagy félelem helyett elszomorodunk, vagy ha jól esik valami, akkor szorongunk és bűntudatunk lesz, a düh helyett pedig szégyent érzünk stb.

A helyettesítő érzelem lehet egy másik alapérzelem is, vagy: ha nem színtiszta alapérzelemmel találkozunk, mint akár a bűntudat, szorongás, tehetetlenség, zavar, önsajnálat, elkeseredés, sértődés, akkor biztos, hogy helyettesítő érzelemről van szó. Ezek a „téves” érzelmek sok energiát emésztenek fel, mert nem visznek közelebb az eredeti szükséglet kielégítéséhez, és a problémás helyzet feloldásához. Terápiában legfőbb célunk, hogy megfejtsük a mögöttes, valós érzelmeket, a hozzá kapcsolódó szükségleteket, és engedélyt adjunk az adekvát alapérzelem megélésére.

svarci.jpg

Legtöbb esetben a negatív érzelmek, a düh, félelem és a szomorúság letiltását találjuk, de az sem ritka, hogy örülni „nem szabad”. Lássunk néhány példát a helyettesítő érzelmek működésére: 

„Nem lehetek szomorú”

Egy pár férfi tagja nemrég vesztette el édesapját. Sokszor enervált, fáradt, vagy társaságban elidegenedettséget él meg. Családi együttlétek alatt a férfi édesanyja a menye érzelmi megnyilvánulására/sírására zavart mosollyal és témaeltereléssel reagál. Valószínűsíthető, hogy a szomorúság kifejezése le van tiltva a családban. Ezért éli meg párja nehezen a szomorúságot: elidegenedettsége vagy testi fáradtsága mögött a bánat elrejtett érzelmét találjuk, és a feldolgozatlan gyászt.

Szomorúság helyett düh

Gyakori csere, hogy a szomorúság helyett dühvel reagálunk. Ismerős párterápiás helyzetekből, hogy az egyik fél folyamatosan dühös: támad vagy védekezik, kiabál, heves és elárasztó. Mögötte sokszor a gyöngédség iránti szükségletet találjuk, annak a szomorúságát, hogy nem kapta/kapja meg a párjától, amire vágyik. Mégsem képes ezt bánatként megélni, hanem haragos lesz, így a párja sem képes vigasztalóan fellépni. Így kettejük helyzete háborús övezetté változik, pedig mennyivel egyszerűbb lenne kimondani: „Nagyon hiányzol, szomorú vagyok, hogy így eltávolodtunk egymástól.”

„Nem félek!”

Az előbbi történet akkor is lejátszódhat a párok között, ha az egyik fél nagyon fél a másik elvesztésétől. A félelem érzését azonban nem engedi közel magához, mert azt a gyengeség jelének hiszi. Így a veszteségtől való félelem helyett haragját adja ki folyamatosan, minden olyan megnyilvánulástól dühös lesz, amiből ő maga arra következtet, hogy a másik fél eltávolodik. Természetesen ez sokkal közelebb is viszi a valódi szakításhoz, azaz nem oldja meg a problémát. Elég lenne annyit mondani: „Nagyon félek, hogy elveszítelek.”

Tiltott düh

Másik gyakori csere, hogy düh helyett egyéb érzelem jelentkezik, mert a düh volt letiltva az eredeti családban. A düh társadalmi szinten sem elfogadott érzelem, így nagyon gyakori mindkét nemnél, hogy már gyerekkorban a szülők leblokkolják. Nem haragudhatunk a szüleinkre, nem haragudhatunk a tesónkra, nem lehetünk mérgesek, ha oviba kell menni. Pedig a düh nem egyenlő agresszív cselekedettel, hanem egy alapérzelem, aminek létjogosultsága van, és fontos elismernünk a jelenlétét. Sok kapcsolatban látjuk, hogy zavar és tehetetlenség, önvád, szégyen, stb. tud társulni ahhoz, ha a párunk rosszul bánik velünk, megbánt, megcsal, pedig az lenne az adekvát, ha dühösek lennénk. Ilyenkor jó felcímkézni a mögöttes érzelmet, engedélyt adni: „lehetsz dühös!”, és idővel erőre kap és megjelenik az érzelem.

2016\08\22 pjn komment

Miért maradunk benne romboló kapcsolatokban?

Kiüresít vagy gazdaggá tesz a szenvedélyed?

Van, hogy képtelenek vagyunk elszakadni valakitől, hiába rombolja az életünket / hagyott el minket / árult el / mérgez szeretni nem tudásával, szavaival, tetteivel. Valami hozzáköt.

A kötelék, ami a másikhoz köt, valahogy erősebb a racionalitásnál. Olyan a másik számunkra ilyenkor mint a drog: azt éljük meg, hogy nem tudjuk nem akarni. Hiába látjuk, hogy mit tesz velünk, hiába látjuk, hogy nem jó nekünk. Igazából mégsem látjuk. Tényleges függőség köt a másikhoz, mintha heroinhoz vagy a cigarettához kötődnék. Mintha szexfüggők, szerencsejáték függők lennénk.

maryellenmark_ralph_gibson_copy.jpg

A sok fájdalom ellenére, amit a másiktól elszenvedünk, mégis a vonzalmat érezzük erősebbnek. A sok negatív érzés paradox módon csak erősíti a köteléket. Ilyenkor sokszor tudattalan, betöltetlen gyerekkori szükségleteink állnak a háttérben. Például erős korrekciós vágyunk, ami arra irányul, hogy felnőttként korrigáljuk az abuzív vagy nem kielégítő gyerekkori szülői jelenlétet felnőtt párkapcsolatainkban. Ilyenkor az a vágy mozgat minket tudattalanul, hogy majd most megkapom, majd most elérem, hogy az, aki nem szeret, egyszer mégis szeretni fog.

Nem fog. Úgy legalábbis nem, ahogyan arra mi vágynánk.

A másik iránti kiirthatatlan szenvedélyünk („de hát szeretem”) ilyenkor ebből a vágyból táplálkozik. Érzelmünk nem arról informál tehát, hogy valóban érdemes újra és újra megpróbálni helyretenni a nyilvánvalóan romboló kapcsolatot. Hanem arról, hogy saját magunkban kell helyretenni valamit. De nem a minket romboló másik kerülőútján.

A másik ilyenkor csak ideális felület, akin kiélhetjük korrekciós vágyunkat, ami eleve kudarcra van ítélve. Ha meg is kapjuk a másikat, az érzésvilág, amiben találjuk magunkat éppen az lesz, amit korrigálni szeretnénk.

Tegyük fel tehát magunknak a kérdést: kiüresít vagy gazdagabbá tesz-e szenvedélyünk? Mit ad nekünk a kapcsolat?

2016\08\15 pjn komment

Ha párunk súlyosan megbetegszik

Ha a pár egyik felénél komoly, akár gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak, az súlyosan megterheli a párkapcsolatot és a másik felet is. Egy ilyen diagnózis megkapása mindig sokkolóan ér minket, még ha voltak is tünetek, a pszichének időre van szüksége, mire alkalmazkodni képes a megváltozott valósághoz: a betegség valóságához.

brandonkidwell5.JPG

Diagnózis

A diagnózis kétélű fegyver: egyrészt megkönnyebbülhetünk, mert végre értelmet kapnak az addig szorongással és értetlenséggel eltöltő tünetek, azonban a különféle betegségekhez kötödő társadalmi jelentések, netes félinformációk miatt sokszor még nagyobb ijedelmet vagy elsőre halálos ítéletet is jelenthet a számunka. Hiába tudunk meg egyre többet a rákról, SM-ről, a betegségeket körülvevő „mítoszok” továbbra is nagyon ijesztők.

Gyász

A betegség az egész család krízise: szembesülés a sérthetetlenség illuzórikus voltával. A kezdetektől hullámvasútszerű testi-lelki érzelmi reakciók jellemzők (a betegre és környezetére egyaránt), amelyek voltaképpen a gyász szakaszai: tagadás, harag, alkudozás, kilátástalanság, elfogadás. A család és a beteg gyásza ráadásul sokszor nincs szinkronban: van, hogy a beteg már az elfogadásnál tart, amíg párja még nem hajlandó szembenézni a betegséggel.

A kezdeti sokk után elindul a lelki alkalmazkodás göcsörtös útja, amelynek során számos kihívással szembesülünk: nehéz jól segíteni. A fájdalom és a betegség tapasztalata elszigetel, magányossá tesz, hiszen nem megosztható, nem átruházható: egyedül kell eltűrnöm és elszenvednem. A beteg ember testével kapcsolatban egyszerre éli meg a távolság, az idegenség és az odaláncoltság együttes tapasztalatát: úgy érzi, oda van bilincselve egy ellenséges testhez, amely az életére tör. Megszűnik az én mint hatóerő érzete: a betegek tehetetlennek érzik magukat a betegséggel szemben, úgy élik meg a betegséget, mint, ami a testükön keresztül elpusztítja őket.

Veszteség

Számos veszteséggel kell szembe nézni a betegnek az élet különböző területein:  a nyilvánvaló veszteségeken túl a betegség egzisztenciális veszteséget is jelent, amely együtt jár a megbecsültség, az önértékelés, a hatalom, a pozíció, a közösség elvesztésével és olyan pszichikus veszteségekkel, mint a remények, a bizalom, a jövőkép, az élettervek, az életcélok elvesztése. A veszteségek legnehezebbike pedig minden bizonnyal az átmeneti vagy tartós szelfvesztés, annak az egészséges énnek az elvesztése tehát, aki egykor voltam, amely átadta a helyét egy új szelfnek: „a beteg, aki vagyok és leszek”. Lényegi kérdés a megküzdés során, hogy a betegség az identitás centrumává vagy egy kezelhető, körülhatárolható elemévé válik.

Hogyan segíteni?

Az empátia és a sajnálat között nem könnyű megtalálni a helyes viszonyulást. A betegeknek sokszor a „hogy vagy” kérdés már az agyukra meg. Továbbá az egészséges partnernek sem könnyű a környezet sajnálkozásával vagy éppen a társadalmi stigmatizációval mit kezdeni. Fontos erősnek maradnunk, hogy erőt tudjunk adni partnerünknek, ahelyett, hogy kétségbeesnénk. Egyszerre kell támogatni társunkat, és valahogyan a saját negatív érzéseinkkel is küzdeni: elviselni a szorongást, megélni, de nem teljesen átadni magunkat a szomorúságnak.

További nehézség, hogy sokszor nincs racionális magyarázat a miértre. Hogy miért pont vele/velünk történt? Hogyan történhetett vagy miért nem mentünk el előbb szűrővizsgálatra? El kell fogadni, hogy nem kapunk olyan választ, ami racionálisan kielégíthetne minket. Érdemes valamifajta pozitív fatalizmussal a helyzethez állni: ha ezzel kell küzdenünk, akkor ezzel küzdünk.   Ez a hozzáállás vezet a tiltakozás, tagadás állapotából az elfogadáshoz, amikor el tudunk kezdeni szembenézni a helyzettel. A betegség ekkor kezd mumusból olyan kézzelfogható problémává válni, amivel már fel tudjuk venni a harcot. A betegség jó esetben olyan realitássá válik, amihez már lehet viszonyulni, lehet élni benne. Kimunkálódnak a partnernek való segítés gyakorlatai, megtanulunk együtt élni a betegség tudatával, annak ellenére. Ez sokszor személyiségfejlődéssel jár együtt: hiszen csak úgy lehet elviselni ezeket a terheket, ha végiggondoljuk az élethez és a halálhoz fűződő viszonyainkat, és egy új perspektívából tudunk az életre és annak értékeire tekinteni.

2016\07\21 pjn komment

Párunk tunyul, mi meg pörögnénk

a habitus különbségei a párkapcsolatban

„Menjünk már, nézzük meg, mozduljunk ki, csináljuk, szervezzünk programot!” – mondja a pár egyik tagja a másiknak hétvégén, esténként vagy a nyaraláson. Mire a másik a következőt gondolja vagy mondja: „lazuljunk, nem lustálkodhatnánk csak itthon, muszáj megnézni még azt a múzeumot, elmenni moziba stb, nem elég, ha csak sétálunk, vagy pihenünk?

couples-culturainquieta19.jpeg

Az ilyen habitusbeli különbségek könnyen vezetnek konfliktusokhoz egy kapcsolatban. Ha az egyik félnek nagyobb az információéhsége, mozgásigénye, vagy csak egyszerűen olyan karakter, aki állandóan be van sózva, le kell vezetnie az energiáját, akkor nagy feszültség keletkezhet benne, ha partnere nem akarja kipipálni egy nyaraláson a város összes múzeumát, látnivalóját és várromját, hanem csak andalogna a városban, vagy hűsölne a vízparton naphosszat. Hétvégén pedig inkább otthon nézne sorozatokat, amíg partnere legszívesebben a szombat-vasárnap 48 óráját betáblázná mindenféle programmal.

Az egyik fél azt érzi, hogy párja lusta, és iszonyatosan frusztrálja, hogy „nem történik semmi”, a másik pedig azt, hogy egy hajcsárral él együtt, aki „nem hagyja őt létezni”.

Szögezzük le, hogy mindkét hozzáállás jogos, tartsuk tiszteletben, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni, kinek mekkora ingeréhsége van. A jó hír az, hogy nem kell mindent együtt csinálnunk, érdemes ugyanakkor engedményeket tennünk egymásnak, azonban csak annyira, amennyire még jól esik. Ha ugyanis rábólintunk arra, hogy múzeum helyett csak otthon lazuljunk, közben azonban szétfeszít minket az ideg, és megmérgezzük az egész szombat délutánt az ingerültségünkkel, akkor inkább ne erőltessük a programharmonizációt. Az se jó, ha rábólintunk a múzeumra, de olyan fancsali képpel vonszoljuk magunkat végig rajta, mintha éppen fogorvoshoz rángatnának minket.

Nem kell mindent együtt csinálnia egy párnak sem hétvégén, sem a nyaraláson. Kimondottan jót tehet, ha néha pár órás szabadprogramot iktatunk be, amikor mindenki kedve szerint tölti az idejét, vagy csak a gondolataiba mélyed. Ne hagyjuk, hogy egy homályos ideálkép határozza meg, hogyan „kéne” egy nyaralásnak vagy a szabadidőnek kinéznie. Érezzünk rá, hogy nekünk mire van szükségünk, kommunikáljuk azt partnerünk felé, és igyekezzünk nem erőszakot téve magunkon úgy alakítani a programot, hogy mindkettőnk számára kellemes legyen.

2016\07\20 cs.v. komment

Ne akarj megváltoztatni!

tommy-ingberg.jpg
 

Miért ragaszkodik egy vitában valaki mindenáron az álláspontjához? Miért hajtogatja ugyanazt, miért nem válik nyitottá a másik megoldásaira? Sokszor látjuk, hogy a párok egymással ellentétes véleményeket, meggyőződéseket hangoztatnak, és látszólag semmilyen átjárás nincs a kettőjük véleménye között: nem hajlandók meghallani, nem hajlandók elgondolkodni a másik érveinek helyességén. A párok személyiségének találkozása hosszabb távon azt idézi elő, hogy egy-egy vonás/meggyőződés egyre szélsőségesebben akar megnyilvánulni, egyre jobban megerősödik, pontosan azért, mert nagyon nagy oppozícióval áll szemben. Ha az egyikük nagyon spórolós, akkor a másikuk (már-már szándékosan) gátlástalanul költ. Ha az egyikük ragaszkodik a pontossághoz, a másikuk (szinte törvényszerűen) mindig elkésik. Ha az egyikük kiáll az egészséges étrend mellett, a másikuk (csak azért is) egyre több kólát iszik és csipszet eszik. A polarizálódás előállhat lényeges párkapcsolati kérdésekben: az anyagiak, a háztartás, a gyereknevelés, a férfi-női szerepek terén. A folyamatnak sokszor az a meggyőződés lesz a vége, hogy „nagyon különbözünk”, „semmi közös nincs bennünk”.

Az alábbi pár az együtt töltött évek során azt a meggyőződést erősítette fel magában, hogy az egyikük felelősségteljes, de képtelen élvezni az életet, a másikuk viszont könnyelmű és hedonista, nincs felelősségtudata. Pedig tudjuk, hogy létezik felelősségtudat az élet élvezetével együtt is:

Béla spórolós, táblázatban vezeti bevételeit és kiadásait. Nóra könnyedebben költ, legalábbis nehezen tesz félre, szereti élvezni az életet. Kettejük számára gondot jelent egy nyári út megszervezése: Béla egyfolytában az anyagiakra hívja fel a figyelmet, az utazás vágyáról és örömeiről nem tesz említést, hanem számokat sorol: mi mennyibe kerülne. Nóra emiatt úgy érzi, hogy a nyaralás örömét veszi el tőle, és egyre inkább azt hajtogatja, hogy „a pénz nem számít, csak menjünk, valahogy megoldjuk!” Persze ebből óriási vita lesz, hogy Nóra „milyen felelőtlen” Béla pedig „mennyire merev és képtelen élvezni az életet”.

Miért nem hallják meg a másik érveit? Miért nem gondolkodnak el rajta?

A folyamat a következő: mivel azt érezhetik, hogy lesöprik a véleményüket, hülyének nézik őket, ezért harcosan védik saját álláspontjukat. Eközben identitásukat is védik, úgy érzik a másik „meg akarja őket változtatni”. Ez a fokozódó védelem végül egyre nagyobb szakadékot hoz létre, annak ellenére, hogy eredetileg még lett volna bennük nyitottság más vélemények megfontolására. Addigra már rengeteg esetet tartanak számon emlékezetükben, ami azt bizonyítja, hogy ezen a téren különbözően működnek. Ha jobban megvizsgáljuk, kikérdezzük őket, kiderül, hogy mindkettőjük érvelése jogos és elfogadható. Sőt sokszor az is előfordul, hogy nagyjából ugyanazt gondolják a felek, csak különbözőképpen fogalmazzák meg, ezért azt hiszik, hogy a másik „ellenük van”. Ha rákérdezünk, sokszor mindkettőjükről kiderül, hogy átgondolták és megfontolták a másik szempontjait is, de erről nem jeleznek vissza, annyira el vannak foglalva saját véleményük védelmével, és annyira elhivatottá váltak annak a szempontnak a képviseletére.

Hogyan lehetne másképp? DE helyett ÉS

Ha elismerjük és elfogadjuk a másik érveit, és KIEGÉSZÍTJÜK a sajátunkkal, akkor ez a polarizálódás enyhül. Ha a DE helyett az ÉS funkcióba kapcsolunk, könnyebben jutunk el egy közös, együttműködő döntéshozatalig. Kettőnk különbözősége nem egymással SZEMBEN, hanem egymás MELLETT áll, egymást kiegészíti. Ettől válik építővé és termékennyé egy kapcsolat. Ismerjük el és építsük be, ami a másikban megvan, és belőlünk hiányzik, ezzel lesz sokkal kerekebb a közös élet. 

Hogy hangzott volna egy-egy jó mondat? „Nagyra becsülöm az életszeretetedet, én magam is nagyon vágyom egy csodás közös nyaralásra, ÉS szeretném megfontolni azt is, hogy mennyi pénzünk van rá, megengedhetjük-e magunknak.” Vagy: „Nagyra becsülöm a megfontoltságodat, igazad van abban, hogy át kell gondolnunk az anyagi lehetőségeinket, ÉS szeretném, ha valahogy megoldanánk, hogy elmenjünk a nyaralásra.”