Ha folyton füvet szív a pasim (csajom)

Sokszor érkeznek úgy párok tanácsadásra, hogy ők maguk sincsenek tisztában vele, hogy a problémáik mögött az egyik fél mindennapos szívása áll. Nem a marihuánahasználatot szeretnénk kritizálni általában, hanem azt mutatjuk meg, hogy milyen jellegű kapcsolati problémák merülhetnek fel esetlegesen, ha egy pár egyik tagja életvitelszerűen szív.

Természetesen a füvezés nem említhető egy lapon az alkoholizmussal és a marihuánának sok pozitív hatása is van, de most nézzük meg, mik az esetleges negatívak a kapcsolatra nézve. Több olyan harmincas párral találkoztunk, ahol az egyik fél - általában a férfi - rendszeresen füvet szív. Időszakonként reggeltől estig folyamatosan, este esetleg kicsit többet. És bár vannak absztinens szakaszok is, lehet rá számítani, hogy nemsokára újrakezdődik a menet.

A függőségek miatt leginkább az intimitás sérül a kapcsolatban, mert a függő érzelmileg sokszor nem hozzáférhető a párja számára: időnként testileg és lelkileg is kivonul a kapcsolatból.

images.jpg

 

Hogyan kapcsolódjunk valakihez, aki sztondul, vagy befelé mozizik? Mivel teljesen más tudatállapotban van mint "józan" társa, így az összehangolódás, egymás megértése szinte lehetetlenné válik. Az esti együttlétek és jól eső beszélgetések így elmaradnak. Nem csoda, ha erős indulatokat ébreszt, ha valaki ennyire hozzáférhetetlennek érzi párját, de ilyen állapotban veszekedni sem lehet, vagy tisztázni, hogy milyen problémát okoz ezzel. Sokan azt a megoldást választják, hogy együtt szívnak a párjukkal...

A beszerzés fontossága a függő számára szintén központi kérdés. Ennek érdekében akár képes lehet az egész családot háttérbe helyezni, bárhonnan bármikor elindul a beszerzésre, legyen az családi program vagy nyaralás. A család többi tagja úgy érezheti, hogy cserben hagyták őket. Mintha a fű beszerzése is azt szolgálná, hogy kivonuljon a családból, is saját független időre tegyen szert.

A szívás rítusa során a függő ismét kivonul a saját kis szertartásával a családi életből. 15-20 perces eltűnések szabdalják a napot, ezalatt az idő alatt fokozódnak a józan partnerben a negatív érzelmek és indulatok. Már tudja, mire számíthat, ha visszajön.

A használat és nem használat közötti hangulatingadozásokat nehéz elviselni. Hol agresszív, hol kedves és közeledik, egyszer pörög, másszor elcsendesedik. Napi szinten is elég változó és kiszámíthatatlan lehet a hangulat. Hosszú távon felismerhető lesz a ismétlődő mintázat, ettől azonban nem válik könnyebbé a hullámzás elviselése.

A fű a szexuális életre is kihathat negatívan: vagy bealszik a szívó, mielőtt a párja ágyba kerül, vagy máskor szeretné, vagy egyszerűen nem működik az ágyban.

Rábízhatjuk-e a gyereket? Ha párjához nem tud kapcsolódni, hogyan tudna kapcsolódni egy gyerekhez? A gyerekeknek arra van szükségük, hogy a szülő észrevegye és kielégítse a szükségleteiket, figyeljen rájuk. Kérdés, hogy kettesben lehet-e hagyni őket, mikor beszívott. Ahogy a gyerekek egyre nagyobbak lesznek, az is felmerül, hogy mit tudhat a gyermek a szülő szerhasználatáról: mi van, ha meglátja, megérzi, rákérdez? Nehezíti a helyzetet, hogy a füvezés illegálisnak számít Magyarországon, ezért kevésbé lehet róla nyíltan beszélni, mint például az alkoholról.

A szívás a függőséggel kapcsolatos játszmákat is aktiválhatja, ahol a szerepek leosztódnak Üldözőre, Megmentőre, Balekra és Összekötőre. Ezekről a szerepekről Eric Berne alkoholista játszma leírása kapcsán olvashatunk, de a marihuana-függőség esetében is megállják a helyüket. A párok különböző módon próbálják megoldani a helyzetet, ezért könnyen belecsúsznak ezekbe a szerepekbe, melyeknek a hatékonysága azonban csekély.

Üldöző: szidja, fenyegeti, számon kéri, elkobozza, eltiltja. Ezzel azonban gyerekszerepbe helyezi, ráadásul erősíti a szívóban „rossz vagyok” sémáját és a szégyent, aminek hatására fokozódhat a fogyasztás.

Megmentő: kimenti, babusgatja, kifizeti az adósságait, betelefonál a munkahelyére, átvesz tőle szerepeket, esetleg együtt szív vele. Ezzel átvállalja a függőtől a felelősséget, aki nem szembesül tettei következményeivel. Az együtt szívás a „megmentőt” is bajba sodorhatja.

Balek: mindnet eltűr, a durvaságokat is, pénzt ad a drogra, a helyzetért önmagát vádolja. Ezzel sajnos feljogosítja társát olyasmire, ami nem elfogadható, és önmagát is veszélyezteti.

Összekötő: beszerzi az anyagot, ezzel próbálja szabályozni a fogyasztást. Csakhogy valójában nem tudjuk kontrollálni a másik fogyasztását, bármennyire is szeretnénk.

Érdemes arra törekedni, hogy kiszálljunk ezekből a szerepekből, és az egész függő-játszmából. A függőség megértése és a megbocsájtás hatására képessé válhatunk arra, hogy szeretetteljesen szembesítsük párunkat a helyzettel. Végül pedig el kell fogadnunk, hogy mi nem tudunk segíteni, de mellette lehetünk, anélkül, hogy átvállalnánk a felelősséget vagy elfogadnánk, ami elfogadhatatlan. Erősítsük pozitív énképét, a szeretetteljes oldalát.