Amikor a szexualitás a párkapcsolati játszmák terepévé válik

avagy potenciazavarok a párkapcsolatban

get_over_bad_sex.jpg

Ha egy férfinak potenciazavarai vannak, sokszor azt is megakadályozza, hogy belemenjen egy kapcsolatba, vagy hogy az első kudarcos együttlét után folytatni tudja. Ha ilyen kezdeti élményekkel mégis elindul a kapcsolat, az annak a jele, hogy a női fél nem tulajdonít akkora jelentőséget a témának, vagy megértő és türelmes, bízik abban, hogy ez változni fog. A férfi azonban minden újabb és újabb alkalommal úgy érzi, férfiassága kudarcot vallott.

A potenciazavarok mögött sok esetben a szexualitásnak a teljesítménnyel való szoros összefonódását találjuk. A teljesíteni vágyás és a megfelelni akarás nem járulnak hozzá a spontán és felszabadult szexualitáshoz. A kudarctól való félelem pedig már önmagában gátlóan hat az erekcióra. Végül ez a félelem önbeteljesítő jóslattá válik, és kialakul egy önmagát erősítő ördögi kör. Hosszú távon megkérdőjeleződik a férfiasság, vagy akár a heteroszexuális beállítódás is, amely további szorongások forrásává válhat. A legnehezebb minden esetben, hogy a férfi azt éli meg, hogy nem tudja tudatosan befolyásolni és kontrollálni a testének ezen működését.

A család vallási-erkölcsi meggyőződései is bezavarhatnak, illetve a gátló és szorongást keltő hiedelmek a szexualitással kapcsolatban. A potenciazavarok mélyebb szintjén a szexualitáshoz vagy élvezethez kapcsolódó szégyenérzetet találjuk. Annak a tiltását, hogy jól érezhetjük magunkat, felszabadulhatunk és „eldobhatjuk az agyunkat”. Ha szex közben gondolkodunk, nem tudjuk átélni annak extázisát. A potenciazavar ráadásul a szerelmi szenvedély érzésének elmaradásával is együtt jár, így ezek a férfiak folyamatosan azt élik meg, hogy „nem elég szerelmesek” a partnerükbe.

       Ha a férfi végigment mindenféle orvosi kivizsgáláson, és az nem hozott eredményt, akkor érdemes egyéni terápiára, szexológushoz mennie..

De mi van akkor, ha maga a párkapcsolati szituáció alakítja ki a zavarokat?

Ha ezzel a problémával fordul hozzánk egy pár, akkor elsősorban azt kell kiderítenünk, hogy van-e a pár aktuális helyzetében olyan ok, ami a problémát okozza. Kideríthetjük, hogy mióta van ez a jelenség, köthető-e valamihez, van-e ismétlődő mintázat az előfordulásában, kinek milyen gondot okoz, és milyen következményekkel jár. Rengeteg párkapcsolati tényező húzódhat a háttérben: ki nem mondott konfliktusok, bizalmatlanság, tabu vagy titok a felek között, elfojtott harag, szorongás a kapcsolat jövője miatt. Elképzelhető, hogy a szexualitás terepévé válik a párkapcsolati játszmáknak, avagy tünetévé a ki nem mondott, elfojtott érzelmeknek, konfliktusoknak. A partner elutasítása vagy büntetése is kifejeződhet így. Előfordulhat az is, hogy elnyomva érzi magát a kapcsolatban, és kötelességnek éli meg a szexet. Lehet, hogy a férfi elégedetlen a szexuális életükkel, mert a vágyai nagyon máshol járnak, nagyon mást szeretne. Persze az is felmerül, hogy máshol keresi a szexuális kielégülést, de ez sokszor éppen, hogy javít az otthoni szexen is. Lehet, hogy kimondva vagy kimondatlanul, de fél a gyermeknemzéstől.

Vegyünk két példát:

Tamás és Viki például úgy érezték hogy megtalálták az igazit egymásban, nagy szerelmi szenvedélyük azonban mégsem tudott beteljesedni. Tamás annyira izgult, hogy megfelelően fog-e teljesíteni Vikinél, és aggódott hogy nehogy elveszítse, hogy eleinte sorozatosan kudarcot vallott. Idővel egyre nagyobb biztonságban érezte magát, és megnyugodott. Ezzel párhuzamosan férfiúi működése is helyreállt.

Nándi és Hajnalka túl voltak első gyermekük születésén. Kimerülten zuhantak ágyba minden este. Nándi már aludt, mikor Hajni a gyerekekkel való elalvásból éjjel 2 körül bebújt mellé az ágyba. Próbálta rávenni a szexre, de sikertelenül, az időzítés rossz volt. Nándiban nem csak a fáradtság munkálkodott, hanem a női követelés és dominancia elleni lázadás, amikor nem működött az ágyban. Hajninak ez boldogtalansága alapjává vált, és belekerült a “ha te nem lennél” játszmába. Párterápián jól lehetett dolgozni azon, hogy ő maga hogyan idézi elő ezt a kudarcot, és hogyan járult ő maga hozzá ahhoz, hogy ne érezhesse magát igazán vonzó nőnek férje szemében.

Mi a cél? Ha megvan a háttér, akkor máris közelebb vagyunk ahhoz, hogy a pár tudatosítson és megfogalmazzon fontos érzelmeket vagy szükségleteket. Van esély rá, hogy kinyíljon és feloldódjon néhány olyan elzárt konfliktus, melyek távolabb vitték egymástól a párokat. Ahogy az érzelmi intimitás fokozódik, a testi intimitásnak is egyre nagyobb tere lesz.