“A csomag” avagy mi jár azzal, ha “előfizetünk” a másikra

 Mielőtt teljesen belelovalnánk magunkat abba, hogy mennyi minden hiányzik a kapcsolatunkból,  vegyük sorra, hogy mi az, ami megvan a kapcsolatunkban. Sokszor csak olyankor jövünk rá, hogy mi minden pozitívumot tartalmaz párkapcsolatunk, amikor meglegyint minket egy harmadik szereplő, ne adj isten szakítunk is miatta, és feltárul a kontraszt: bár az a valami, amit hiányoltunk az eredetiben, megvan az újban, de nagyon sok minden sajna nincs benne az új "előfizetésben".

12410512_10153169103441338_2357039358698201542_n.jpg

Mi is ez a csomag? Bizony - ha realisták vagyunk és jót akarunk magunknak - le kell mondanunk arról a vágyképről, hogy van olyan, hogy tökéletes társ (persze nem kizárt, de ritkán van olyan szerencsénk, hogy szembejöjjön). Ahogy mondani szokás: 2-3 pasiból/nőből össze lehetne gyúrni, de Magyarországon jelenleg nem divat nyíltan párhuzamos életeket élni..

A csomag tehát az, ami miatt “előfizetünk” a másikra: ami miatt vele vagyunk, ami miatt mellette maradunk. Ez a csomag részben objektív (tud főzni, van pénze, művelt, jókat beszélgetünk, vonzó), részben azonban meglehetősen szubjektív, nem feltétlenül arra reagál, hogy objektíve melyek a másik jó tulajdonságai. Sokkal inkább relatív, azaz a velem való relációban mutatkozik meg: tudja, hogyan kell megnyugtasson, ha elszáll az agyam, jól kezeli a hülyeségeimet, elfogadja, hogy esténként fél órát akarok nézni teljes nyugiban valami hülyeséget a tévében, jó vele a szex, vagy éppen nem erőlteti a szexet, tud inni vagy éppen, hogy tudja, hol kell megállni. Tehát ami tetszik a másikban, az nekem tetszik, lehet, hogy valaki az ellenkezőjére bukna. Lehet, hogy másnak nem tetszene. Sokszor azonban olyan evidens bázisát jelentik ezek a pozitívumok az életünknek, hogy észre sem vesszük. Csak akkor, amikor hirtelen valaki más mellett ébredünk, és ő bizony más csatornaleosztást kínál…

A csomagban azonban ennél trükkösebb dolgok is vannak. Például lehet, hogy nem vagyunk teljesen elégedettek a csatornaleosztással, de nagyon jelentősnek tartjuk azt, hogy a másik szeret minket: “oké, hogy le kéne adnia pár kilót, a szex nem átütő, de nagyon kedves és szeret!”

Ennél azonban még trükkösebb dolgot is tartalmazhat a csomag, az előbbinek épp az ellenkezőjét: ha a másik nem szeret minket annyira. És például azt érezzük, hogy sosem kaphatjuk meg. Sok nőt vagy férfit évekig tud pörgetni, hogy egy olyan partnerrel van, aki nem tud igazán elköteleződni mellette. Ennek számos mélypszichológiai háttere lehet, de röviden, ilyenkor például gyermekkori tapasztalatok, apahiány, elutasító szülők miatt ez a kapcsolati felállás lelkileg otthonos valakinek. Tehát hiába kérdezgetik ilyenkor a barátaink, hogy "miért vagy vele, ha ilyen seggfej vagy nem akar összeköltözni vagy szarik rád”, ugyanis kísérteties, de lélektanilag logikus módon abban a csomagban, ami neked a leginkább betalál, ez is benne van: hogy ne szeressenek annyira.