Nem együtt maradásra szerződünk

Fontos már az elején tisztázni, hogy soha nem arra kötünk tanácsadóként „szerződést” a párral, hogy együtt fognak maradni, hanem arra, hogy segítünk nekik tisztázni azt, hogy ők mit akarnak. Soha nem mondjuk meg, hogy nekik mi lenne a jó: együtt vagy külön, mert ez csak az ő döntésük lehet. Mi ezt egészen egyszerűen nem tudhatjuk. Lehet, hogy van egy saját, személyes véleményünk a kérdésben, de az a tapasztalatom, hogy ez is folyton változik. Lehet, hogy amikor először szembesülök a problémával, akkor úgy látom, hogy ez egy veszett ügy, de a következő alkalommal, meglátom a meleg, ragaszkodó tekintetet, ahogy férj a feleségére néz, aki azonban ezt valamiért nem veszi észre, vagy kiderül, hogy rengeteg rejtett erőforrás van még a kapcsolatban, ami miatt érdemes küzdeni.

        Azt szoktuk mondani a pároknak, hogy 5-6 alkalom már elég szokott lenni arra, hogy valamilyen irányba elmozduljanak. És bizony mindenre látunk példát. Vannak, akik a szakítás szélén, a legnagyobb válságban jönnek hozzánk, és fél év múlva az esküvői fotóikat küldik, ilyenkor nevet a lelkünk. Van, akik „csak” nem tudnak túllépni bizonyos problémákon, de a folyamat végére rájönnek, hogy valami egészen mást várnak a partnertől, mint amit az adni tud.

        Nem mindig az együtt maradás tehát a legjobb út. Sokan a rendelőben ébrednek rá, hogy sokkal jobban rettegnek attól, hogy egyedül maradnak, mint amennyire a párjukat szeretik.